Chcete alebo musíte vylúčiť z vášho jedálnička múku? Vyskúšajte túto zdravú náhradu!
Čoraz viac ľudí sa snaží dodržiavať zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa aj vyvážené a zdravé stravovanie. V dôsledku toho sa mnohí z nás snažia z jedálnička vylúčiť múku, keďže sa o nej rovnako ako o cukre hovorí, že je to biely jed, ktorý nám viac škodí ako prospieva. Avšak, rozlúčiť sa s múkou môže byť pomerne náročné, ak patríte medzi milovníkov pečiva, cestovín či koláčov. Samozrejme, na trhu existuje množstvo bezlepkových náhrad, no čo takto vyskúšať niečo, čo nie je len bezlepkové, ale obsahuje aj množstvo minerálnych látok? „Tapioka je veľmi zaujímavá jedna tým, že má v sebe veľa vitamínov, minerálov a železa. Je bezlepková, nepriberá sa z nej a je relatívne lacná. Veľmi dobre sa s ňou zahusťujú omáčky,“ vymenovala výhody tapiokovej múky zástankyňa zdravého životného štýlu Andy Timková, ktorá tento poklad použila v relácii Na chalupe na prípravu zdravých tekvicových placiek.
Hokkaido placky
Tekvica Hokkaido
Strúhané surové zemiaky
½ hrnčeka špaldovej múky
½ hrnčeka tapiokovej múky
2 vajíčka
Cesnak
Cibuľa
Kurkuma
Štipka kajenského korenia
Čerstvý tymián a oregano
Na strúhadle alebo v robote postrúhajte surové zemiaky a tekvicu Hokkaido aj so šupkou. Pridajte pretlačený cesnak, pokrájanú cibuľu, koreniny, soľ a dve vajíčka. Na záver postupne pridávajte pripravenú múku podľa potreby až dovtedy, kým sa masa nespojí. Z hmoty vytvarujte placky a vysmažte ich na panvici. Ak chcete, aby bolo toto jedlo ešte zdravšie, placky upečte v rúre. Podávajte s créme fraiche. Dobrú chuť!