Neviete, ako využiť obité alebo suchšie jablká? Dáme vám praktický a voňavý tip!
Bez ohľadu na to, či si dopestujeme vlastné jablká vo svojej záhrade, sade alebo ich kupujeme v obchode, sme už všetci zažili, že tieto sladučké plody nám tak trochu stratili „zo života“. Napríklad, ak dlhšie stoja v nie príliš vlhkom priestore, vysušia sa. Pri prenášaní sa zas zvyknú obiť a krátko na to začnú hniť. Ak si myslíte, že takéto jablká sú vhodné akurát tak do kompostu či na vypálenie pálenky, mýlite sa. Využite ich na uvarenie sladučkého prírodného pyré tak, ako to v najnovšej epizóde relácie Na chalupe ukáže šikovná gazdinka Katarína Radvanská. Jablká nakrájajte na štvrte, vložte do hrnca, podlejte vodou a varte pol až trištvrte hodinu aj so šupkami. Ak sú šupky veľmi škaredé, odstráňte ich. Keď budú jablká rozvarené, rozmixujte ich na hladkú hmotu pomocou ponorného mixéra a ešte vriacu ju vlejte do zaváraninových fliaš. Takto upravené pyré vám v špajze vydrží pokojne aj dva roky. Pokiaľ nie sú jabĺčka veľmi kyslé, nemusíte do hmoty pridávať ani cukor. V ovocí sa totiž vyskytuje dostatok prírodného cukru. Na zvýraznenie chuti stačí pridať vanilkový struk či škoricu. Dobrú chuť!