Milujete pivo? Uvarte si doma svoje vlastné! Máme pre vás návod, s ktorým to zvládnete!
Pivo patrí už celé stáročia k jedným z najobľúbenejších nápojov dospelých. Skvelo zaženie smäd, pomôže vytráviť ťažšie a mastnejšie jedlo a výborne sa hodí aj k večernému posedeniu. Ak patríte k ozajstným pivárom, určite nám dáte za pravdu, že tento zlatistý mok chutí najlepšie, ak je vyrobený v menšom pivovare. Lokálne výrobne piva majú totiž akúsi väčšiu slobodu pri experimentovaní s chuťami. V prípade, že ani vy nedáte dopustiť na „jedno orosené“, máme pre vás vynikajúci tip. Uvarte si doma svoje vlastné!
Že sa to nedá? Dlhoročný varič piva, Miroslav Bandžuch, v najnovšej epizóde relácie Na chalupe prezradí presný postup, ako na to. „Začíname sladom, čo je vlastne vysladený jačmeň. Suší sa rôznymi spôsobmi a na základe toho vznikajú rôzne farby. Keď chceme variť pivo, slad sa zomelie na múčku. Ostanú nám tam plevy, ktoré nám pomáhajú pri sceďovaní piva. Sladinu zohrejeme na bod varu. Keď vrie, v istých intervaloch do nej hádžeme chmeľ. Poslednou ingredienciou sú kvasinky. Keď zmiešame sladinu s chmeľom, varíme to spolu asi hodinu. Schladíme to zhruba na osemnásť stupňov. Zmieša sa to s kvasinkami a po týždni mi to vykvasí. Po ďalšom týždni to môžeme fľaškovať a následne to piť,“ vysvetlil.
Celý postup výroby piva uvidíte v relácii Na chalupe už dnes o 16:50 na JOJke!