NM - Zuzana Dutkova

Udržateľnosť sa netýka len módy: Porotkyňa Zuzana Dutková učí ako mať lepší život!

Už 30. septembra na JOJke odštartuje špeciálne vydanie ikonickej relácie Nákupné maniačky z názvom Nákupné maniačky z sekáčoch. Súťažiace budú skladať svoje outfity z kúskov z druhej ruky a ich počiny budú hodnotiť štyri dámy, ktoré sú v téme udržateľnosti a pomalej módy naozaj doma. Jednou z nich je Zuzana Dutková, ktorá sa aktuálne venuje najmä udržateľnosti v mentálnom a duševnom zdraví.

Zuzana Dutková svoj pracovný život radikálne zmenila, keď sa rozhodla zanechať prácu v korporáte a vytvorila si vlastnú značku. V rámci nej šila upcyklované vrecká zo záclon na ovocie, zeleninu a potraviny. „Vraj som bola jedna z prvých. To bolo ešte pred tým, ako sa dali tieto vrecúška kúpiť aj v supermarketoch,“ vysvetlila. Krátko na to spolu s kamarátkou zorganizovali 1.SWAP (výmena) oblečenia na Slovensku a postupne sa do toho zapojilo celé Slovensko. Princípom swapu je výmena úplne nového,no už nechceného alebo noseného, no stále zachovalého oblečenia medzi ľuďmi. Vymieňanie oblečenia je nielenže ekologickejšie ako nákup úplne nového z obchodu, ale zároveň dáva šancu na nový život kúskom, ktoré už v šatníku daného jednotlivca len smutne ležali.

Tmavovláska sa aktívne zaujíma aj o životné prostredie a o to, aké naň má dopady módny priemysel. Bola som jednou zo šiestich zakladateľov petície Klíma ťa potrebuje, v ktorej sme vyzbierali 120 tisíc podpisov. S Natkou Pažickou sme nahrali podcast Fashion Session, v ktorom sme rozoberali dopady odevného priemyslu na životné prostredie a na životy ľudí, ktorí ho vyrábajú.“ V posledných rokoch z udržateľnosti v móde presedlala na udržateľnosť v mentálnom a duševnom zdraví. „Som koučka a venujem sa fascinujúcemu systému Human Design, ktorý veľmi jasne a prakticky popisuje naše ideálne nastavenia a pomáha nám posvietiť si aj na naše tienisté stránky, ktoré nás odvádzajú od toho, aby sme boli sami sebou,“ dodala s úsmevom.


Sledujte špeciálne vydanie Nákupné maniačky v sekáčoch už od pondelka 30. septembra každý pracovný deň o 15:50 na JOJke!