Prečo je oblečenie z krajčírstva či od návrhárov tak drahé? TOTO je jednoduché vysvetlenie!

Odjakživa sa hovorí, že remeslo má zlaté dno. Každý človek, ktorý má akúkoľvek zručnosť a dokáže vlastnými rukami niečo vyrobiť, vie, že je to nesmierne časovo náročné. Potvrdzuje to aj pondelková maniačka Diana, ktorá má vlastný krajčírsky salón. Zhotovenie jediného kúsku jej trvá dlhé hodiny!

Súťažiaca Diana predviedla vo svojom šatníku v Nákupných maniačkach niekoľko kúskov, ktoré pochádzajú z jej dielne. A, že ušitie či ozdobenie jednotlivých kúskov je poriadna babračka, dokazuje aj tepláková mikina, ktorú ukázala. Ručné lepenie 500 – 1000 kamienkov jej trvalo 24 hodín!Ja som sa učila šiť a naozaj, keď si skúsite niečo sami ušiť, tak vám dôjde hodnota tej práce. Čo to znamená a koľko času to trvá, niečo si ušiť. Tu by som absolútne nekomentovala, ako to vyzerá, či to vyzerá dobre, zle, hocijako, ale tá snaha a umenie dať dokopy látku tak, aby ste to mohli nosiť, to je pre mňa niečo, čomu sa klaniam,“ zhodnotila porotkyňa Zuzana Dutková. Celkovo by som chcela vzdať hold všetkým krajčírkam a šičkám, ktoré robia úžasnú prácu, pretože remeslo má zlaté dno,“ skonštatovala Babsy Jagušák.

NM - mikina rucne zdobena Zdroj: TV JOJ

Jednoduchú teplákovú súpravu šila úctyhodných 5 hodín. Ak si predstavíme, že pracovný deň má 8 hodín, za jednu „šichtu“ by tak neušila ani dve súpravy. Koľko by si teda za jednu mala vypýtať, aby mala svoj pracovný deň adekvátne zaplatený? Prirátajme si k tomu náklady na látku, na energie za šijací stroj a žehličku plus ďalší galantérny tovar na dokončenie. Áno, šitie nie je lacná záležitosť.Šitie je určite drahšie ako veci z obchodu. Veľa ľudí si nevie nedokáže uvedomiť, koľko stoja látky, koľko stojí práca,“ potvrdzuje súťažiaca. „Dianka veľmi správne poznamenala, že veci, ktoré si ľudia šijú sami alebo si ich dávajú šiť v krajčírstvach, sú oveľa drahšie. Platíme za férovú ručnú prácu, platíme za dizajn a platíme aj za kvalitný materiál. A teraz si môžete položiť otázku – prečo sú tie veci v obchodoch s rýchlou módou také lacné. A kto je ten, kto trpí,“ dodala Babsy.

Sledujte špeciálne vydanie Nákupné maniačky v sekáčoch každý pracovný deň o 15:50 na JOJke!