Ako sa starať o vianočný stromček, aby vydržal čo najdlhšie? Dajte na TIETO cenné rady!
Predtým, než si zaobstaráme vianočný stromček, sa treba zamyslieť nad tým, že máme niekoľko možností výberu. Kým v minulosti sviatkom dominovali najmä čerstvé rezané stromčeky, v súčasnosti je naozaj z čoho vyberať. Všetko záleží od vášho vkusu, priestorových či finančných možností. Okrem klasických možností akými sú rezané stromčeky, živé v črepníku či umelé, sú tu aj originálne a netradičné verzie. Napríklad, ručne vyrobený stromček z konárikov dreva, z roliek z toaletného papiera či z motúzikov, ktoré obmotáte okolo klincov v stene. Ak ste však fanúšikmi živých a voňavých stromčekov, mali by ste vedieť, ako sa o ne správne starať, aby vám vydržali čo najdlhšie. „Všetko má svoje plusy aj mínusy, ale my sme asi najviac za živý v črepníku. Má atmosféru Vianoc a môžeme ho použiť viackrát v priebehu viacerých rokov. Takže, to nie je jednorázovka ako živý, ktorý odrežeme,“ myslia si chlapci z Novej záhrady.
Základnou zásadou je, že živý stromček musí mať dostatok vlahy, aby vám nevyschol. „Rôzne druhy vydržia rôzne dlho, v zásade ale platí, že ten stromček musí mať vodu – či už je rezaný, alebo v črepníku. Ak je rezaný, treba ho postaviť do nádoby s vodou, kde ju priebežne dolievame. Vďaka tej vode nám veľmi dlho vydrží,“ vysvetlil Martin Čurda. Ak ste sa rozhodli, že si zadovážite stromček v črepníku a budete sa tak z neho tešiť niekoľko rokov, nezabudnite na to, že ho nesmiete vystavovať teplotným šokom. „Ak ho máme v črepníku, mali by sme dodržať zásadu, že črepníkový stromček nesmie byť v interiéri dlhšie ako desať dní. Na izbovú teplotu ho musíme postupne privykať a postupne zas odvykať,“ prízvukujú Martin a Feri. Čo sa týka druhu ihličnanu, najideálnejšou voľbou medzi rezanými stromčekmi je podľa nich normandská jedlička. Tá dokáže pri správnej starostlivosti vydržať až mesiac čerstvá.