Máte malú záhradu a plánujete si založiť trávnik? Pozor, TÁTO možnosť bude vhodnejšia!

Založenie trávnika je medzi záhradkármi obľúbeným spôsobom, ako pokryť pôdu a vytvoriť si pomerne rýchlo zelenú oázu. Položenie koberca či výsadba semien však nie sú najvhodnejšími možnosťami pre niektoré typy záhrad, najmä pre tie menšie. Čím teda trávu nahradiť? Inšpirujte sa tipom od chlapcov z Novej záhrady!

Každý, kto má záhradu pokrytú trávnikom, vie, že starostlivosť oň si vyžaduje pomerne veľa úsilia. Pravidelné kosenie, zavlažovanie či hnojenie stojí záhradkárov dosť času a často aj peňazí. Našťastie, existujú náhrady trávnika, ktoré nepotrebujú toľko starostlivosti. Ak teda nemáte v pláne vo svojej záhrade hrať futbal, prípadne nemáte malé deti, ktoré by sa na trávniku hrali, chlapci z Novej záhrady majú skvelý tip. Použili ho v najnovšej záhradnej realizácii, keď vytvárali na pozemku domácich chodník zo šlapákov. Najskôr sme položili šlapáky. Tie si domáci vybrali, takéto sa im páčia. Sú to prefabrikáty, majú taký organický tvar. Nemuseli sme ich zapúšťať, pretože sme ich s Františkom len uložili a on ich obsypal zeminou tak, aby pekne ležali v pôde ako v lôžku. Urobil to preto, lebo tu bude vysievať lúčku,“ vysvetlil Garden Vedúcko Martin Čurda.

Nova zahrada - vysadba lúčky Zdroj: TV JOJ

​Odpoveď na otázku, prečo bolo toto riešenie tým najlepším, je jednoduché. „Je to zmes nižšie rastúcich nenáročných bylín, ktorá je namiešaná tak, aby v našich podmienkach dobre prosperovala. Je oveľa menej náročná na údržbu ako trávnik. Bol by úplný nezmysel dávať na takýto malý priestor trávnik. Kosačka tu nemá dosť miesta, je to malá plocha, bolo by to treba stále hnojiť, polievať na týždennej báze. Táto lúčka potrebuje starostlivosť tak raz, maximálne dvakrát do roka. Po jednom roku narastie na zhruba 10-15 centimetrov. Ešte nebude plne kvitnúť, ale v druhom roku, keď sa zapojí, bude ten pokryv kompletný. Trsy budú vyššie, aj 30-40 centimetrov. Budú kvitnúce a budú dolaďovať estetiku tejto záhrady,“ doplnil Garden Majster František Laššák.

Nova zahrada - vysadba lúčky Zdroj: TV JOJ

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!