Bojujete v záhrade s kučeravosťou broskýň? Takto sa jej dá zbaviť aj bez chémie!

Záhradkári, ktorí pestujú broskyne či nektárinky, sa určite pravidelne stretávajú s tým, že ich stromy napadne kučeravosť. V takýchto situáciách najčastejšie siahame po postrekoch, no dobrou správou je, že sa to dá riešiť aj bez chémie. Ako? Prezradili to chlapci z Novej záhrady!

V jednej z uplynulých epizód Novej záhrady nám naši chlapci Martin Čurda a František Laššák predstavili skvelú vychytávku, s ktorou sa dá veľmi účinne bojovať s kučeravosťou broskyne a nektárinky. Ide o Ediho vynález, ktorý skutočne funguje. „Nektárinky, broskynky, ako vieme, sú náchylné na kučeravosť a na akékoľvek hubové choroby. Ako náhle im ale v jarných mesiacoch doprajete takúto striešku, takúto ochranu pred dažďom, tak tie listy zostávajú čisté. Vidíte, že sú nepoškvrnené a to je už obdobie, keď sa to ochorenie už prejavuje,“ podotkol Garden Vedúcko.

Nova zahrada - kuceravost broskyn Zdroj: TV JOJ

Nova zahrada - kuceravost broskyn Zdroj: TV JOJ

​Jeho slová potvrdil aj František. „Tie konáriky, ktoré neboli pod dáždnikom, mali kučeravosť. Tie, ktoré sú schované, tú kučeravosť nemajú. Takže, tie plody budú zdravé, rastlinky bude vitálna a všetko bude, ako má byť,“ zhodnotil Garden Majster. Nejde však o žiadnu mágiu. Keď dážď dopadá na listy, vytvára sa na nich kyslé prostredie. Dážď má totiž mierne kyslé pH. Ak sa dostane na povrch listov, vytvára sa priaznivé prostredie pre rozvoj húb. Naopak huby sa veľmi ťažko šíria v neutrálnom a najťažšie v jemne zásaditom prostredí. Ak docielime len to, že nedopustíme, aby na povrchu listov bolo mierne kyslé pH, huby majú takmer nulovú šancu. Samozrejme, tento princíp „strieškovania“ je vhodné realizovať na menších stromoch. Pri veľmi košatých korunách sa postrekom nevyhneme.

Nova zahrada - kuceravost broskyn Zdroj: TV JOJ

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!