Je nutné drevo v záhrade ošetriť alebo ho môžeme nechať tak? TOTO radia naši záhradkári!

Ak máme v záhrade drevené prvky, ako sú pergoly, sedenie, vyvýšené záhony či plôtiky, zvykneme ich pravidelne ošetrovať. Je však nevyhnutné drevo v exteriéri chrániť, alebo sú prípady, keď ho môžeme nechať surové napospas poveternostným podmienkam? Toto povedali chlapci z Novej záhrady.

Ošetrenie dreva, ktoré sa nachádza v exteriéri, robievame kvôli tomu, aby sme predĺžili jeho životnosť. Dážď, vietor, slnko a mráz spôsobujú, že drevo začne časom zvetrávať a strácať svoje vlastnosti, ako napríklad pevnosť. Samozrejme, sú tu aj škodcovia či huby, ktoré môžu naše drevené prvky v záhrade úplne zničiť. Možností, ako ošetriť drevo, je veľa. Začať ale treba tým, že si drevo na ošetrenie pripravíme. „Drevo zbavíme nečistôt, odmastíme, ošmirgľujeme. To sme už na stĺpikoch urobili a František sa pustil do natierania lazúrou,“ vysvetlil Garden Vedúcko Martin Čurda v Novej záhrade. Možno sa to nezdá, no nielen dážď môže drevo zničiť. „Samozrejme platí zásada, že čím je drevo viac na slniečku, tým viac to slniečko vyťahá. Preto je dobré, ak nie raz za dva roky, tak raz za rok natrieť niečím, čo to ochráni pred UV žiarením. Ideálne, ak je to vodeodolné. Hlavne, keď je to takto vonku. Dosiahneme to, že zrevitalizujeme drevený prvok, vynikne jeho štruktúra a bude ochránený pred ďalšou sezónou,“ doplnil František Laššák.

Nova zahrada - osetrenie dreva Zdroj: TV JOJ

Ak ste uvažovali nad tým, aký náter zvoliť, treba sa zamyslieť hlavne nad tým, na aký účel daný drevený prvok slúži a čo od náteru očakávate. Ak chcete drevo poriadne do hĺbky zakonzervovať, použite lazúru. V prípade, že chcete zmeniť jeho farbu a doladiť drevený prvok k okoliu, kúpte si lak alebo povrchový náter. Tieto druhy síce neprenikajú do hĺbky, ale zanechávajú na povrchu nepriepustný film. Budete natierať drevené prvky, ktoré budú používať deti prípadne idete natierať vyvýšený záhon a nie je vystlaný nopovou fóliou? Stavte na prípravky na prírodnej báze – ľanové oleje či fermeže.

Nova zahrada - osetrenie dreva Zdroj: TV JOJ

Možnosťou je aj drevo nechať tak, bez úpravy, aby chytilo patinu, začalo zvetrávať a svojím výzorom oživilo záhradu. Ide o pomerne nepopulárny názor, pretože životnosť neošetreného dreva je niekde úplne inde. No ako sme spomenuli vyššie – vždy ide o to, aké sú vaše očakávania. „Potom je tu cesta, že nechať to tak – na prírodu. Mať v pláne ten drevený prvok nie tridsať rokov, ale päť, možno desať. Tých pár rokov nám to urobí efekt toto opotrebovania a patiny, ktorá bude možno hrať v záhrade celkom pekne s niektorými druhmi,“ dodal Čurda.

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!