Skon profesora Hričovského otriasol celým Slovenskom: Takto naňho spomínajú jeho kolegovia!

V stredu sa Slovensko sa rozlúčilo s jednou z najvýznamnejších osobností v oblasti záhradníctva. Profesor Ivan Hričovský, uznávaný odborník a milovaný učiteľ, zomrel vo veku 92 rokov.

Profesor Ivan Hričovský bol ikonou slovenského záhradníctva a zanechal za sebou veľké dedičstvo v podobe tisícok spokojných záhradkárov a nespočetných odborných publikácií. 

Jeho ochotu, humor a vášeň si na ňom cenili najmä jeho kolegovia z relácie Nová záhrada, ktorí naňho dnes spomínajú v tom najlepšom svetle. "Bolo nám veľkou cťou, že sme mohli s profesorom posledných 10 rokov spolupracovať," povedal pre TV JOJ záhradný realizátor František Laššák. 

"Mal víziu, bol veľmi ľudský a veľmi príjemný už v tom samotnom kontakte. Mal obrovské poznatky. S jeho odchodom sme prišli o veľa," dodal záhradný architekt Martin Čurda so smútkom v očiach.  

"My ako jeho žiaci sa snažíme v tej jeho činnosti a obetavosti pokračovať. Spomíname naňho len v tom dobrom," prezradil Eduard Jakubek za Slovenský zväz záhradkárov. 

Ivan Hričovský bol pravidelným hosťom Novej záhrady, kde divákom ukazoval, ako správne pestovať rôzne druhy rastlín a starostlivo sa o ne starať. Jeho prístup k záhradníctvu bol vždy praktický, ale zároveň láskyplný a plný pochopenia pre prírodu.

Jeho smrť je veľkou stratou pre slovenské záhradníctvo a pre všetkých, ktorí ho poznali a vážili si jeho prácu. Stredajšie správy na TV JOJ priniesli spomienky na jeho významný prínos a vplyv, ktorý mal na slovenských záhradkárov.