Pestujete v záhrade mrkvu, vo vňať vždy vyhadzujete? Aha, ako ju môžete v kuchyni využiť!
Koreň mrkvy má výbornú chuť a v kuchyni bohaté využitie, takže patrí k najčastejšie pestovaným plodinám na Slovensku. Jej nadzemnú časť v podobe bohatej vňate však často vyhadzujeme v domnienke, že nie je jedlá alebo preto, že nám nebude chutiť. Opak je pravdou. Mrkvová vňať je nielenže jedlá, ale je aj nesmierne zdravá. Obsahuje celú plejádu vitamínov A, B, C a K a tiež minerálnych látok ako draslík, horčík, vápnik či železo. Ako však využiť vo svoj prospech túto zdraviu prospešnú potravinu?
Mrkvovú vňať môžete používať presne tak isto ako tú petržlenovú. Pridajte si ju do šalátov, ochuťte ňou polievky, vývary, krupicové halušky, fašírky, placky, varené zemiaky, prípadne ju pridajte do smoothies. Môžete z nej však pripraviť aj fantastické čerstvé pesto na cestoviny a do omáčok.
Pesto z mrkvovej vňate
Potrebujeme:
mrkvovú vňať
ľubovoľné oriešky (kešu, vlašské orechy, píniové oriešky, lieskovce, mandle)
olivový olej
strúhaný syr (Parmezán alebo Pecorino pre výraznejšiu vôňu a chuť)
cesnak
soľ
čierne korenie
Umytú a nahrubo nasekanú mrkvovú vňať vložte do mixéra spolu s orieškami, ktoré si pred tým nasucho opražte na panvici. Pridajte syr, olej, cesnak, soľ a korenie a mixujte dovtedy, kým vám nevznikne hladká kašovitá zelená hmota. Ak by bolo pesto príliš tekuté, pridajte oriešky a vňať. Naopak ak bude príliš tuhé, dolejte trochu oleja. Takto pripravené pesto preložte do skleneného uzatvárateľného pohára a skladujte v chladničke nanajvýš dva týždne. Dobrú chuť!