Nová záhrada si uctí profesora Hričovského (†92): Špeciálna časť plná spomienok aj tipov!

Začiatkom júla nás navždy opustil nestor slovenského ovocinárstva a jeden z najvýznamnejších odborníkov v oblasti záhradníctva – profesor Ivan Hričovský (†92). Bol známy svojou vášňou pre prírodu a cennými odbornými radami, ktoré pravidelne rozdával aj v našej relácii Nová záhrada. Jeho pamiatku si uctíme špeciálnou epizódou!

Úvodná epizóda jesennej sezóny Novej záhrady bude venovaná skĺbeniu okrasnej a úžitkovej záhrady. Práve profesor Ivan Hričovský bol totiž popularizátorom tejto myšlienky a vždy hlásal, že každá záhrada by mala mať aspoň jeden ovocný krík či strom.Táto téme nie je náhodná. Spolu s ňou chceme vzdať hold nášmu vzácnemu priateľovi, ktorý, žiaľ, už medzi nami nie je,“ povie v nedeľňajšej epizóde František Laššák. „Špeciálny diel si jednoducho zaslúži spomienku na špeciálneho človeka. A tým je pán profesor Ivan Hričovský,“ doplní ho Martin Čurda.

​Špeciálna časť bude plná praktických tipov do našich záhrad, emotívnych spomienok na profesora, ale aj zaujímavostí o ňom, ktoré ste určite nevedeli. Pán profesor do poslednej chvíle nevie, čo bude vysádzať. Doslova mu to dáme do ruky tesne pred tým, ako sa kamera zapne. A toto na ňom naozaj veľmi obdivujem, že on hneď ide. Hneď z rukáva vysype pred kamerou, bez trémy, aký to je ovocný druh, aké to má vlastnosti, aká to je odroda, podpník, aké podmienky vyžaduje, aká rodivosť, ako to rezať…všetko toto obrovské množstvo informácií, ktoré on má v hlave, o všetkých druhoch a odrodách...toto by nikto z nás nedal,“ zhodnotil Čurda.Jasné, že nám pán profesor chýba. Bez neho je to už úplne iné. Chýba nám jeho duch a entuziazmus tých skúseností, ktoré naozaj mal. Celkovo si to človek uvedomí, až keď o neho príde,“ dodal Laššák.

Nova zahrada - profesor Ivan Hricovsky Zdroj: TV JOJ

Kto bol profesor Ivan Hričovský (†92)
Ivan Hričovský sa narodil v roku 1932 a celý svoj život zasvätil záhradníctvu. Svoje vedomosti a skúsenosti odovzdával ďalej nielen študentom na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, ale aj širokej verejnosti prostredníctvom kníh, článkov a televíznych vystúpení. Bol obľúbeným popularizátorom záhradníctva medzi širokou verejnosťou. Jeho práca a nadšenie pre záhradníctvo ovplyvnili mnohých a inšpirovali ich k tomu, aby sa venovali tejto krásnej činnosti.
Jeho smrť je veľkou stratou pre všetkých, ktorí ho poznali a vážili si jeho prácu. Profesor Hričovský zanechal za sebou bohaté dedičstvo v podobe množstva publikácií, ktoré budú aj naďalej inšpirovať a vzdelávať budúce generácie záhradkárov.


Sledujte špeciálnu epizódu Novej záhrady s profesorom Ivanom Hričovským už v nedeľu o 15:40 na JOJke!