Spomienka na profesora Hričovského vháňala slzy do očí: Aha, čo odkázal ďalším generáciám!

Úvodná epizóda jesennej sezóny Novej záhrady bola venovaná skĺbeniu okrasnej a úžitkovej záhrady. Pretože práve profesor Ivan Hričovský (†92) bol popularizátorom tejto myšlienky a vždy hlásal, že každá záhrada by mala mať aspoň jeden ovocný krík či strom. Spomienková časť obľúbenej relácie bola nesmierne emotívna a divákom doslova vháňala slzy do očí!

Začiatkom júla nás vo veku 92 rokov navždy opustil nestor slovenského ovocinárstva profesor Ivan Hričovský. Diváci Televízie JOJ ho veľmi dobre poznali aj z relácie Nová záhrada, v ktorej pravidelne rozdával svoje cenné rady. Jednou z nich bolo aj to, aby naše záhrady neboli len krásne, ale mali aj úžitok. Práve preto bola nedeľňajšia časť Novej záhrady venovaná tejto téme. Radi by sme sa pánovi profesorovi poďakovali za jeho vzácny čas, za jeho úžasné rady, jeho ľudský prístup. Za to, ako nás celý čas dokázal sprevádzať, edukovať, učiť a, že bol celý čas s nami. A, že to s nami nevzdal,“ povedal v epizóde Martin Čurda.

Nova zahrada - profesor Hricovsky Zdroj: TV JOJ

Profesor Ivan Hričovský dokázal rozdávať cenné informácie a rady doslova na počkanie, bez prípravy. No rovnako zručný bol aj v praxi. Inak ako so záhradnými nožnicami v ruke sme ho, hádam, ani nevideli.V mojej práci je vždy lepšie, keď okrem toho, že hovorím a prednášam, že to viem aj prakticky ukázať ľuďom. Ľudia to majú radi. Lebo mnohí začínajú robiť záhrady a nevedia. Majú celkom inú profesiu a preto tie naše rady majú veľkú cenu,“ zhodnotil profesor. Na záver epizódy zaznelo jeho silné posolstvo pre ďalšie generácie. „Ja by som ešte rád povedal slová, ktoré často opakujem na prednáškach. Pracujme a učme sa, aby sme nestratili krok so zemou a s jej dušou. Lebo nepracovať a neučiť sa znamená stať sa cudzincom v čase a vystúpiť z toku života, ktorý vznešene, ale v hlbokej pokore smeruje k nekonečnu,“ dodal.

Nova zahrada - profesor Hricovsky Zdroj: TV JOJ

Kto bol profesor Ivan Hričovský (†92)
Ivan Hričovský sa narodil v roku 1932 a celý svoj život zasvätil záhradníctvu. Svoje vedomosti a skúsenosti odovzdával ďalej nielen študentom na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, ale aj širokej verejnosti prostredníctvom kníh, článkov a televíznych vystúpení. Bol obľúbeným popularizátorom záhradníctva medzi širokou verejnosťou. Jeho práca a nadšenie pre záhradníctvo ovplyvnili mnohých a inšpirovali ich k tomu, aby sa venovali tejto krásnej činnosti.
Jeho smrť je veľkou stratou pre všetkých, ktorí ho poznali a vážili si jeho prácu. Profesor Hričovský zanechal za sebou bohaté dedičstvo v podobe množstva publikácií, ktoré budú aj naďalej inšpirovať a vzdelávať budúce generácie záhradkárov.