Treba burinu okolo ovocných stromov vytrhať alebo ju môžeme nechať tak? Takáto je pravda!

Rodivosť ovocných stromov priamo ovplyvňuje hneď niekoľko faktorov a treba povedať, že mnohé z nich vieme len ťažko ovplyvniť. Najmä výkyvy teplôt a nerovnomernú vlahu. Avšak, skúsení záhradkári vedia, čo môže vitalite stromov významne pomôcť. Správna odpoveď na otázku či treba burinu okolo nich vytrhávať alebo ju nechať tak!

Aby boli naše ovocné stromy zdravé, vitálne, pekne rástli, tešili nás na jar krásnym kvitnutím a v lete bohatou úrodou, treba sa o ne patrične starať. Nechať to len na prírode sa nevypláca, najmä kvôli extrémnemu počasiu, ktoré pociťujeme v našich končinách čoraz častejšie. Výkyvy teplôt, dlhé obdobia úmorných horúčav a obrovského sucha, následne ničivé prívalové dažde či klesajúci počet opeľovačov. To všetko významne ovplyvňuje našu úrodu.

Existuje ale zopár drobných, no veľmi jednoduchých a užitočných riešení, ktorými môžeme našim ovocným stromom pomôcť. Jedno z nich vysvetlil v Novej záhrade profesor Ivan Hričovský († 92). „Čo by som poprosil, priatelia. Keby okolo všetkých stromov, ktoré sú vysadené, bolo päťdesiat centimetrov okopaných. Tráva a burina berú vodu a zamedzuje koreňom v dýchaní. Stačí to pokopať plytko, tak 5-6 centimetrov,“ odkázal divákom, keď robil v záhrade Tuliho Vojteka previerku stromov. Tak čo, máte okolo stromov burinu a trávu vytrhané?

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!