Je váš trávnik po horúčavách v zúboženom stave? TAKTO mu pomôžete, aby bol znovu zelený!

Tráva zvykne voľne rásť na rôznych divokých miestach a tak občas máme dojem, že je odolná a netreba sa o ňu nijako starať. Opak je však pravdou. Po tohtoročných extrémnych letných horúčavách má asi väčšina záhradkárov namiesto zelenej trávy len zosušenú plsť. Ak vo svojej záhrade bojujete s rovnakým problémom, nezúfajte. Aj táto situácia sa dá vyriešiť!

Trávnik je najhladnejšou a najsmädnejšou plochou v našich záhradách, a preto sa oň treba náležite starať. Aj tá najzodpovednejšia starostlivosť však nemusí stačiť. Počas extrémnych horúčav a obrovského sucha, ktoré nás trápili niekoľko týždňov, je totiž väčšina trávnikov v zúboženom stave. Namiesto krásnej zelenej tak vidíme iba zosušenú svetlohnedú plsť. Ak sa časom chcete znovu tešiť zo sviežeho porastu, v najbližšom období by ste mali pristúpiť k nesmierne dôležitému kroku. A tým je odstránenie trávnej plste, čiže vertikutácia.

Nova zahrada - vysuseny travnik Zdroj: Profimedia

​Prevzdušňovanie je nutné vykonávať vo všeobecnosti pri všetkých trávnatých plochách, ktoré sú staršie ako tri roky. Po horúcom lete, ktoré trávu vysušilo, je ale ešte dôležitejšie. Týmto úkonom odstránime neželaný mach, trávnu plsť a samotný trávnik prerežeme, čím podporíme jeho rozrastanie a hustnutie. Myslite však na to, že prerezávanie trávnika by sa malo vykonávať počas mierne suchšieho počasia a to vtedy, ak sa vonkajšie teploty držia nad 8 stupňami aspoň dva týždne.

Nova zahrada - vysuseny travnik vertikutacia Zdroj: Profimedia

​Ak ste sa s pojmom vertikutácia ešte nestretli, možno sa pýtate, prečo je trávna plsť takým veľkým problémom? Odumreté zvyšky rastúcej trávy totiž bránia prenikaniu svetla, vody a vzduchu ku koreňom. To znamená, že často svoj záhradný koberec môžete polievať i hnojiť, no krajší nebude. A dôvodom je práve spomínaná trávna plsť. Na jej odstránenie môžete použiť benzínový, elektrický alebo akumulátorový vertikutátor či vertikutačné hrable (pri menších plochách). Na trhu tiež existuje špeciálne hnojivo, ktoré pomáha rýchlejšie rozkladať odumreté zvyšky.

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!