Potrebujete v záhrade presadiť strom či krík? Držte sa TÝCHTO zásad a prijmú sa vám!

V záhradách sa občas stretneme so situáciou, že na určité miesto vysadíme strom či ker, no časom prídeme na to, že to nie je úplne najlepšie stanovisko. Presadiť zakorenenú rastlinu nie je úplne jednoduché, no nie je to nemožné. Najmä, ak sa držíte zlatých pravidiel!

Na začiatok treba povedať, že nech rastlinu presádzame akokoľvek šetrne a zaobchádzame s ňou jemne, vždy jej narušíme koreňový bal. To môže náš krík či stromček stáť život. Preto sa na presádzanie treba poriadne pripraviť. Začnite tým, že koreňový bal na tento šok pripravíte. „Dvadsaťštyri hodín pred presadením treba koreňový bal výdatne poliať. Aby bol ten priestor vlhkejší, mohli sme ten koreň vybrať tak, aby sme ho čo najmenej poškodili,“ vysvetlil Garden Majster František Laššák.

NOva zahrada - presadzanie Zdroj: TV JOJ

Keď sa nám rastlinu podarí z pôdy vytiahnuť aj s koreňovým balom, nasleduje krok 2 – vyrovnať rozdiel medzi nadzemnou a podzemnou časťou rastliny. Dosiahneme to tak, že rastlinu zostriháme zhruba o polovicu.Keď oklieštime koreň, lebo ho naozaj nevyberieme stopercentne celý, musíme adekvátne zrezať aj nadzemnú časť. Musíme vziať čo najväčšiu plochu, ktorá vyparuje vodu,“ podotkol Garden Vedúcko Martin Čurda. Potom jemne prestriháme aj vlásočnicové korienky. Rezom totiž obnovíme absorpčné plochy a zväčšíme šancu na to, aby sa rastlina prijala.

NOva zahrada - presadzanie Zdroj: TV JOJ

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!