Chcete mať v záhrade súkromie a pokoj od zvedavých pohľadov? Vysaďte si TIETO 3 kríky!

Úlohou živého plota je, aby nás v záhradke ochránil pred neželanými pohľadmi z ulice či od susedov. Popri tom by mal aj pôsobiť esteticky, keďže tvorí veľkú súvislú plochu. Ak zvažujete založenie živého plota, inšpirujte sa druhmi, ktoré v jednej z realizácii použili aj naši chlapci z Novej záhrady!

V obľúbenej Novej záhrade sa naši šikovní chlapci často venujú zakladaniu živých plotov. Majitelia záhrad totiž chcú mať na svojom pozemku súkromie a pokoj od zvedavých pohľadov. Navyše, keď sa jednotlivé druhy rozrastú, vyzerajú krásne a vytvárajú príjemnú zelenú oázu. Tieto požiadavky spĺňajú aj klasické a medzi ľuďmi stále obľúbené tuje, no ich dlhodobé pestovanie je veľmi náročné, pretože sú náchylné na hnednutie a vysychanie.

Nova zahrada - opticka izolacia Zdroj: TV JOJ

Lepšou alternatívou je zvoliť si popínavé kríky či dreviny, ktoré nie sú tak komplikované na pestovanie a nevyžadujú si prílišnú starostlivosť. V jednej z realizácií použili naši chlapci na optickú izoláciu tri druhy, a to – vistériu, brečtan a pavinič. V danej záhrade boli totiž premenlivé svetelné podmienky, preto zvolili druhy, ktoré majú rôzne nároky na svetlo. „Pavinič môže slniečko a znesie ho a v ďalšej časti dominuje brečtan, ktorý obľubuje tieň,“ vysvetlil Garden Majster František Laššák.

Vistéria: Dlhoveká a nádherne kvitnúca drevina. Keďže rastie veľmi rýchlo a jej telo býva ťažké, nevyhnutne potrebuje pevnú oporu, ktorá bude zakotvená v betóne. Vyhnite sa jej výsadbe v miestach, kde by mohla prerásť do odkvapových či vodovodných rúr alebo do antén. Zimu zvláda dobre, primŕza len počas tuhých mrazov. Na jar sa ale rýchlo zregeneruje. Pozor, je jedovatá, preto sa nehodí do záhrad, kde sa vyskytujú malé deti!

Brečtan: Dlhoveká, nenáročná a tieňomilná popínavka. Rovnako ako vistéria rastie veľmi rýchlo – na rovine, ale aj po zvislých plochách. Po zemi sa plazí, na ploty či steny sa prichytáva prísavnými korienkami. Vytvára krásny a tajomne pôsobiaci živý plot.

Pavinič: Nenáročný, dlhoveký a zaujímavý ker. Pavinič má rad priepustnú pôdu, no v nárokoch na slnko je veľmi prispôsobivý. Darí sa mu na slnku, v polotieni i v tieni. Nevyžaduje si špeciálnu starostlivosť, no keďže rastie rýchlo, z času na čas je nevyhnutné ho prestrihať, aby nezasahoval do susediaceho pozemku. Na jeseň majiteľov poteší krásne sfarbeným lístím.

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!