Treba mach z trávnika odstraňovať alebo ho môžeme nechať tak? TOTO radia naši Záhradkári!

Mach vytvára nádherné mäkkučké zelené koberce a v priebehu pomerne krátkeho času sa dokáže rozrásť do veľkých rozmerov. V lesoch ho síce obdivujeme, no ak sa objaví v našich záhradách, obvykle už takí nadšení nie sme. Najmä ak rastie v trávniku. Naozaj je však nevyhnutné odstraňovať ho alebo to môžeme nechať na prírodu?

Snažíte sa o trávnik vo svojej záhrade starať naozaj poctivo, no napriek tomu ste si v ňom našli mach? Väčšina majiteľov záhrad z prítomnosti tejto zelenej rastlinky nie je nadšená a snaží sa ho odstrániť čo najrýchlejšie. Machy totiž rastú pomerne bujne a tak v relatívne krátkom čase dokážu zabrať veľkú plochu. To, že vo vašej záhrade začal rásť práve mach, môže mať viacero dôvodov. Ak ho chcete eliminovať, treba preto prísť na to, čo treba zmeniť.

Nová záhrada - mach Zdroj: Profimedia

Nedostatok živín
Mach na svoj rast nepotrebuje veľa živín, preto sa mu dobre darí aj tam, kde takmer žiadne nie sú. Ak teda v záhrade objavíte veľké množstvo zeleného machového koberca, na vine môžu byť živiny. Obvykle ide o nedostatok dusíka či draslíka. S kvalitným trávnikovým hnojivom sa podporí rast trávy a pre mach už neostane miesto.

Príliš mokrá a hutná pôda
Mach má rad vlhko, takže najčastejšie sa v záhrade rozrastá na tých miestach, kde nie je dostatočná priepustnosť pôdy. Ak máte v záhrade prevažne ílovitú pôdu, pokúste sa ju prevzdušniť pridaním piesku.

Nedostatok svetla
Aby mach prosperoval, nepotrebuje príliš veľa svetla. Preto sa mu darí najmä na tienistých miestach, napríklad, pod stromami. Tráva naopak na svoj rast potrebuje svetlo, aby mohla fotosyntetizovať. Existujú však osivá, ktoré sú špeciálne určené na polotienisté až tienisté miesta. Ak sa vám teda pod stromami rozrastá mach, vyskúšajte si vysadiť práve toto osivo do tieňa. Pri kosení tiež myslite na to, že výška trávnika pod stromami by nemala mať menej než 6 centimetrov.

Nevhodná starostlivosť o trávnik
Práve s kosením súvisí aj ďalší dôvod prítomnosti machu v záhrade. Ak svoj trávnik kosíte na menej než 4 centimetre, navyše nepravidelne, v krátkom čase sa môžete dočkať zeleného koberca.

Nová záhrada - mach Zdroj: Profimedia

​Treba však povedať, že mach ako taký nie je pre záhrady škodlivý. Mach tvorí zelenú plochu rovnako ako trávnik či pôdopokryvné rastliny. Taktiež zadržiava vlahu. V otázke či mach v záhrade nechať alebo ho odstrániť teda záleží iba na tom, čo je vašou preferenciou,“ vysvetlil Garden Vedúcko Martin Čurda. Mach má navyše v záhradnom ekosystéme významnú funkciu. Skrýva sa doň drobný hmyz, ktorý je potravou pre vtáctvo, obojživelníky a ježkov. Vtáky ho taktiež používajú na výstavbu hniezd. Ak sa teda vo vašej záhrade tráve nedarí, no mach v nej rastie ako divý, zvážte, či si ho tam predsa len nenecháte.

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!