Máte v záhrade prázdne miesta, na ktoré sa len chytá burina? Vyskúšajte TENTO tip!

Azda každý záhradkár má vo svojej oáze miesto, na ktorom nemá vysadené nič špeciálne a len sa na ňom chytá burina. Ak niečo podobné máte aj vo svojej záhradke či predzáhradke, vyskúšajte skvelý tip od našich chlapcov z Novej záhrady.

Najnovšia epizóda obľúbenej Novej záhrady bude venovaná záhradám na terasách, ktoré regulujú veľké prevýšenia na svahovitých pozemkoch. Hrany na týchto terasách ale nemusia pôsobiť esteticky a navyše je v hre aj otázka bezpečnosti. Najlepším riešením je preto prekryť ich zeleným porastom. Druhy, ktoré na tento účel odporúčajú, sa však dajú fantasticky použiť aj na prázdne miesta v záhrade, na ktoré sa nám obvykle chytá len burina. Jednotlivé rastlinky sú pomerne nenáročné na pestovanie, nevyžadujú si veľa pozornosti, a preto sú vhodné aj pre zaneprázdnených záhradkárov.

​O ktoré druhy, teda, ide? Michal Záhalka z obľúbeného záhradkárstva našej relácie odporučil najmä borievky. Konkrétne borievku rozprestretú, odrody Wiltonii a Golden carpet. Obe sa vedia krásne rozrásť, vytvárajú pekné previsy a ich výška sa šplhá len do úrovne 10-20 centimetrov. Zaujímavou voľbou je aj Borievka prostredná, odroda Old gold, ktorej ihličie vytvára žltkastý odraz. Borievka pobrežná, odroda Pacific blue s modrastým nádychom a kosodrevinovým efektom bude tiež skvelou voľbou. Treba ale myslieť na to, že dorastá až do výšky 40 centimetrov. Ak namiesto ihličnatých krov uprednostňujete druhy s listami, zvoľte si Skalník dammerov, odroda Coral beauty. Je stálezelený, krásne sa ťahá a jemne kvitne. Tieto drobné biele kvietky sú navyše medonosné, takže prilákajú do vašej záhrady množstvo opeľovačov. Po odkvitnutí sa zmenia sa červené bobule, ktoré doslova rozžiaria každý záhon. Tak čo, vyskúšate tieto druhy?

Nova zahrada - ihlicnany do zahrady Zdroj: TV JOJ

Nova zahrada - ihlicnany do zahrady Zdroj: TV JOJ

Nova zahrada - skalnik dammerov Zdroj: TV JOJ

Sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!