Čo večerajú herci z Paneláku? Štúrovci majú na Vianoce kačku!

Na niekoho čaká aj narodeninová torta.

Menu na štedrovečernom stole býva v domácnostiach na Slovensku veľmi podobné, najčastejšie dominuje kapustnica, ktorú ešte nahrádza šošovicová alebo rybacia polievka, vo väčšine domácností nesmie chýbať kapor, prípadne rybie filé. Vianočné menu však naberá úplne iný rozmer u Grlákovcov, pretože Sabrínka alias seriálová Terezka má na sviatky aj narodeniny. „Mamina najprv prinesie moju tortu,“ prezrádza špeciálnu položku na ich každoročnom zozname.

Iní sa zasa musia najesť hneď dvakrát. Takým prípadom je aj Zuzka Šebová, ktorá prvú polovicu Štedrého večera trávila u Kubovčíkovcov a druhú u svojich rodičov. „K našim prichádzam okolo obeda, ale minulý rok som bola s Miškom u jeho rodiny a k našim sme prišli po večeri.“ Dôležitejšie ako jedlo však boli často darčeky: „Keď bola sestra malá, bola nedočkavá, a tak sme zaviedli darčeky pred večerou. Potom sme niekedy toho kapra už ani nestíhali.“

Na Slovensku sa nájdu aj odporcovia kapra, patrí k nim aj Mirka Partlová: „Ryby nejem, takže mám kura.“ Iný zasa dodržiavajú tradície do bodky. „Celý deň sa postíme a potom moja manželka pripraví hody – kapustnicu, kapra a šalát,“ hovorí Matej Landl. Najviac sa od všetkých pravdepodobne odlišuje menu na stole u Štúrovcov. „Môj ocino bol vychovávaný inak a má iné zvyklosti, takže my máme na Štedrý večer kačicu. Začíname klobásou s cesnakom,“ priznáva René Štúr alias Gejza.

Vianoce na joj.sk - vtipné a drsné

Neviete sa dočkať vianočného alebo silvestrovského Paneláku? Pripomeňte si s nami, ako Imre a Gejza vyvádzali na Silvestra minulý rok! Všetky sviatočné epizódy nájdete v našom archíve!