Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Hovädzí chvost
Suroviny:
hovädzí chvost
0,75 portského vína
koreňová zelenina
masť
maslo
čerstvý tymián
slivkový lekvár
celá škorica
rozmarín
soľ, korenie
cibuľa
hovädzí vývar
nastrúhaný domáci perník
citrón
divoké korenie
badián
0,05 l anýzovky
Postup:
Do hrnca dáme masť, na ňom orestujeme na drobno nasekaný hovädzí chvost, osolíme, okoreníme. Po opražení chvost vytiahneme, pridáme koreňovú zeleninu,. Cibuľu a všetko orestujeme dotmava. Pridáme trošku tmavého cukru a skaramelizujeme, pridáme slivkový lekvár. Pridáme chvost, vložíme vrecko s divokým korením a podlejeme vínom, pridáme trs byliniek, soľ, korenie, nastrúhanú citrónovú kôru a zelejme e hovädzím vývarom, aby bolo mäso úplne ponorené. Všetko dusíme 3,5-4 hodiny pri 140 stupňoch pod pokrievkou. Po tomto by malo mať mäso tendenciu oddeľovať sa od kosti. Základ prepasírujeme a zahustíme perníkom, chvíľku povaríme. Na konci zjemníme maslom a pridáme anýzovku, premiešame. Všetko precedíme na chvost a podávame so žemľovými knedľami.
Žemlové knedle
Suroviny:
15 ks staršieho pečiva
10 vajec
Soľ, maslo, petržlen, mlieko
Postup:
Pečivo nakrájame na kocky, dáme do misy, pridáme 2 dcl mlieka, rozohriate maslo, žĺtok. Z bielka vyšľaháme sneh. Pridáme petržlen a sneh, všetko opäť premiešame. Zo zmesi pripravíme guličky, na pláte paríme asi 15 minút pri 100 stupňoch. Vytiahneme a môžeme podávať.