Hovädzí chvost

Hovädzí chvost

Recept Zdenka Krejčího.

Hovädzí chvost

Suroviny:

hovädzí chvost

0,75 portského vína

koreňová zelenina

masť

maslo

čerstvý tymián

slivkový lekvár

celá škorica

rozmarín

soľ, korenie

cibuľa

hovädzí vývar

nastrúhaný domáci perník

citrón

divoké korenie

badián

0,05 l anýzovky

Postup:

Do hrnca dáme masť, na ňom orestujeme na drobno nasekaný hovädzí chvost, osolíme, okoreníme. Po opražení chvost vytiahneme, pridáme koreňovú zeleninu,. Cibuľu a všetko orestujeme dotmava. Pridáme trošku tmavého cukru a skaramelizujeme, pridáme slivkový lekvár. Pridáme chvost, vložíme vrecko s divokým korením a podlejeme vínom, pridáme trs byliniek, soľ, korenie, nastrúhanú citrónovú kôru a zelejme e hovädzím vývarom, aby bolo mäso úplne ponorené. Všetko dusíme 3,5-4 hodiny pri 140 stupňoch pod pokrievkou. Po tomto by malo mať mäso tendenciu oddeľovať sa od kosti. Základ prepasírujeme a zahustíme perníkom, chvíľku povaríme. Na konci zjemníme maslom  a pridáme anýzovku, premiešame. Všetko precedíme na chvost a podávame so žemľovými knedľami.

Žemlové knedle

Suroviny:

15 ks staršieho pečiva

10 vajec

Soľ, maslo, petržlen, mlieko

Postup:

Pečivo nakrájame na kocky, dáme do misy, pridáme 2 dcl mlieka, rozohriate maslo, žĺtok. Z bielka vyšľaháme sneh. Pridáme petržlen a sneh, všetko opäť premiešame. Zo zmesi pripravíme guličky, na pláte paríme asi 15 minút pri 100 stupňoch. Vytiahneme a môžeme podávať.