Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Peter je na Slovensku jediný chovateľ jedovatých hadov a spracovávateľ ich nebezpečného jedu. Má vlastnú hadiu farmu, ktorá je jedinou svojho druhu na Slovensku. Dnes chová štyri druhy jedovatých hadov – ploskohlavce vodné, štrkáče brazílske, vretenice gabunské a nosorožie. Od malička ho zaujímali zvieratá a najviac ho fascinovali plazy. Práve s touto profesiou a koníčkom zároveň sa predstavil v šou S pravdou von. Na svojej ceste to ale vôbec nemal na ružiach ustlané. Po revolúcii dostal nápad, že začne chovať jedovaté hady. V roku 1992 získal prvé jedovaté hady – vretenice rožkaté a štrkáča brazílskeho. Svoju záľubu chcel využiť aj komerčne a začal získavať hadí jed. Tento nápad vznikol za účelom získania hadích jedov a predávať ich farmaceutickým firmám do zahraničia. To sa mu od roku 1993 nepodarilo. Keďže bol pôvodne chemik, začal v roku 1997 vyrábať prípravky s hadím jedom. Peter začal ako samouk a začal si študovať vlastnosti hadieho jedu až po problematiku výroby masťových a krémových základov. Postupne zostavil výrobnú technológiu a vyvinul niekoľko prípravkov. Ako prvú vyvinul masť Durissus s hadím jedom a liečivými účinkami. Za túto masť získal v roku 2000 Zlatú Inchebu. V súčasnosti ich pripravuje päť druhov. Využíva pri tom jed štrkáčov, psohlavcov a vreteníc.
Hadí jed je veľmi vzácna tekutina, ktorej hodnota prevyšuje cenu zlata. Celý proces odoberania hadieho jedu prebieha tak, že chovateľ musí prinútiť hada prehryznúť jemnú blanu na špeciálnej nádobe. Na stene sa zachytia kvapky tekutiny. Jed sa odoberá maximálne raz za tri týždne. Záleží od druhu a veľkosti hada - je to okolo päťdesiat až päťsto miligramov tekutín. Surovina pri vysúšaní zmenší niekoľkokrát svoj objem. Až po tomto procese môže slúžiť na výrobu liečiv. Aby sa nestalo nešťastie, jed sa musí presne dávkovať. Okrem chovu, odberu, spracovania jedu, výroby prípravkov sa Peter venuje aj vývoju ďalších nových prípravkov. Aj napriek veľkej opatrnosti už aj Peter zistil ako chutí uhryznutie hadom. Na začiatku ho pri umelom kŕmení uhryzla vretenica reťazová. Ešte horšia situácia sa ale prihodila vďaka chvíľke nepozornosti. Pri odbere jedu ho uštipol jeden z najjedovatejších hadov – štrkáč brazílsky. Peter skončil na áre 5 dní, no ani to ho neodradilo, aby sa prestal venovať tejto zaujímavej profesii. Až 75 percent pacientov na podobné pohryznutie zomiera.