Joe Veselsky

Televízia JOJ 24 uvedie premiérový dokumentárny film Neobyčajný Joe

Spravodajská televízia JOJ 24 ponúka svojim divákom okrem celodenných správ aj relácie, či podcasty. V sobotu 19. októbra o 20:30 výnimočne odvysiela v premiére dokument Neobyčajný Joe, príbeh preživšieho holokaustu, najstaršieho žijúceho partizána a športovca Joea Veselskeho, ktorý sa narodil týždeň pred vznikom ČSR a žije v Dubline.

Autorom dvadsaťšesť minútového dokumentu Neobyčajný Joe je redaktor spravodajstva televízií JOJ a JOJ 24 Martin Mozer. Práve on zmapoval osud
preživšieho holokaustu, najstaršieho žijúceho partizána a športovca Joea Veselskeho, ktorý sa v nedeľu dožíva 106. narodenín. Joe Veselsky ma v športových kruhoch povesť povzbudivého a prijímajúceho človeka búrajúceho predsudky a odmietajúceho diskrimináciu.

„Pán Veselsky vo filme prvýkrát prehovoril o tragickom období po roku 1939, keď sa stal na Slovensku oficiálnou ideológiou antisemitizmus. V tom čase bol
zamestnaný v bratislavskej banke ako úradník,“ hovorí autor dokumentu Martin Mozer.

Zdroj: Joe Veselsky

„Mal som prezidentskú výnimku, že som mohol pracovať v banke. To bolo veľké šťastie, pretože v polovici roku 1944 vláda zverejnila zoznam politicky nespoľahlivých osôb a ja som bol na ňom,“ spomína Joe Veselsky.

Jedného dňa za ním nečakane prišiel bývalý spolužiak z Trnavy, s ktorým sedel v jednej lavici. Bol to utečenec z nacistického vyhladzovacieho tábora Alfréd Wetzler. „Fredo bol kamarát. Dal som mu nejaké peniaze a povedal som, že mu zariadim stretnutie s talianskym konzulom, pre ktorého som načierno vybavoval doláre. Poznal sa so zástupcom Vatikánu, za ktorým potom Fredo išiel,“ pokračuje v spomienkach Joe Veselsky.

Celý jeho fascinujúci príbeh si nenechajte ujsť už v sobotu 19. októbra o 20:30 na JOJ 24!