Devínsky masaker

Exkluzívna premiéra na Pluske: Devínsky masaker

Ojedinelý film žánru dokudráma ponúkne detailnú rekonštrukciu tragickej udalosti, ktorá otriasla presne pred rokom celým Slovenskom.

Film Devínsky masaker ponúka divákom dokumentárny a čiastočne štylizovaný pohľad na udalosti, ktoré sa odohrali v Devínskej Novej Vsi v súvislosti so streľbou Ľubomíra Harmana. Ide o jednu z najmasovejších vrážd v histórii Slovenska a súčasne o jednu z najmedializovanejších káuz za posledné roky. Médiá od prvej chvíle ponúkali rôzne dohady, informácie, fotografie a videá. Kontroverzná tragédia sa stala témou, ktorá ľudí zaujímala a nenechávala ich ľahostajnými. Spracovanie do podoby celovečerného filmu divákovi ponúka ucelený pohľad na udalosti samotné, ale aj na okolnosti, ktoré im predchádzali a ktoré nasledovali. Film prichádza v čase, keď tragédia ešte stále rezonuje v médiách aj v spoločnosti.

Ľubomír Harman mal 48 rokov, 21 rokov býval v Devínskej Novej Vsi a dva roky bol registrovaný na úrade práce ako nezamestnaný. Do roku 2008 riadne pracoval, zamestnávatelia s ním nemali žiadne problémy, bol seriózny a svoje pracovné povinnosti si vzorne plnil. Žil samotársky, nebol ženatý, s nikým sa nestýkal, bol nekonfliktný typ. Nikdy nebol policajtom ani profesionálnym vojakom, bol členom streleckého klubu, kde sa zúčastňoval rôznych streleckých podujatí. V legálnej držbe mal šesť zbraní. V pondelok 30. augusta 2010 vystrieľal rodinu zo susedného bytu a pred bránou paneláku zastrelil ďalšieho rodinného príslušníka. Vonku potom strieľal na všetko, čo sa pohlo, zranil vyše 20 ľudí a jednu ženu zastrelil na balkóne jej bytu. Napokon – podľa policajnej správy – ho zastrelili zasahujúci policajti...

Film Devínsky masaker pracuje s celým spektrom materiálov a informácií z médií, s výpoveďami svedkov a špecialistov. Niektoré kľúčové okamihy rekonštruuje vo forme hraných scén. Exkluzívnu premiéru dokudrámy vysielame na Pluske dnes večer o 21:45.