Myslíte si, že Zem patrí nám? Mýlite sa...

Ak sa vojny na Zemi neukončia, planéta Zem musí zmiznúť z mapy vesmíru!

V histórii je veľa príkladov stretov civilizácií, po ktorých tie menej vyspelejšie zanikli alebo boli zotročené. Teraz je tým menej vyspelým ľudstvo. Mimozemšťan Klaatu pricestuje na Zem s jedinou úlohou – zabrániť ľudstvu v sebadeštrukcii aj za cenu najväčších obetí. Ľudstvo totiž svojimi vojnami ohrozuje mier v celom vesmíre. Klaatu chce ľudstvu pomôcť, otázkou však je, či o to vlastne stojíme. Ak sa vojny neukončia, musí Klaatu pristúpiť k najtvrdšiemu opatreniu – planétu Zem vymazať z mapy vesmíru. Kým on chce rokovať so svetovými mocnosťami, naším jediným záujmom je zavrieť ho do laboratória a vedecky ho preskúmať...

Snímka je remake klasického rovnomenného filmu z roku 1951, ktorý nakrútil režisér Robert Wise. Scott Derrickson, režisér remaku, bol jeho veľkým obdivovateľom a už v roku 1993 chcel tento film oživiť. Scott mal hneď jasno, koho chce angažovať na miesto mimozemšťana, obával sa však, či známa herecká tvár nevyznie v tejto polohe komicky. Počas filmu stojí za povšimnutie napríklad scéna, keď Keanu Reeves opravuje na tabuli zložité rovnice. Keďže naučiť sa zložitosť vzorcov bola náročná a zbytočne by zaberala čas, filmári prizvali na natáčanie fyzikálnych expertov, ktorí na tabuľu napísali výpočty ceruzkou a herci ich kriedou iba obťahovali. 

Filmári sa počas natáčania správali šetrne k prírode, pri nakrúcaní sa neplytvalo elektrinou ani papierom, využívali sa recyklované materiály a produkcia jazdila výhradne na bionaftu. K tomu aj robot, ktorý bol vo filme z roku 1951 technického pôvodu, je v remaku prírodný.

Deň, kedy sa zastaví Zem vyvrcholí dnes o 20:20 na Jojke!