TITANIC: Legendárny príbeh opäť ožíva

Jeden z najdrahších a najúspešnejších filmov rozpráva veľký ľúbostný príbeh na pozadí najväčšej námornej katastrofy v histórii ľudstva.

Storočná Rose Calvertová rozpráva príbeh lásky, ktorý prežila počas prvej a jedinej plavby na slávnom Titanicu. Vtedy mala Rose 17 rokov a bola zasnúbená s bohatým a nesympatickým Calom Hockleyom. Na palube sa však zoznámila s chudobným írskym mladíkom Jackom Dawsonom, nadaným malairom, s ktorým prežila najkrajšiu chvíľu lásky. Ich búrlivý citový vzťah však zničila katastrofa lode, Rose sa zachránila, ale Jack sa utopil. Jedinou pamiatkou na chvíľu šťastia zostal jej portrét, ktorý Jack nakreslil. V trezore potopenej lode ležal vyše deväťdesiat rokov.

Romantický príbeh o láske a katastrofe získal v roku 1998 zo 14 nominácii 11 Oscarov v kategóriách: najlepší film, režisér, výprava, kamera, kostýmy, režisér, zvuk a zvukové efekty, obrazové efekty, strih, hudba a pieseň. Napriek veľkej láske povie Rose Jackovi "milujem ťa" iba raz a to na konci filmu, keď sú obaja vo vode. Jack repliku nepovie ani raz. Taktiež je zaujímavosťou to, že priamo na mori sa natočila iba jedna scéna - krátko pred záverom filmu, keď zachránení pasažieri plávajú na člnoch ku Carpathii (tá bola na pozadí pridaná pomocou animácie). Veľkofilm sa do kín vrátil 6. apríla tohto roka v 3D verzii. Na palube skutočného Titanicu sa plavil aj jeden Slovák, ktorý po rozchode s manželkou uniesol deti a odplavil sa s nimi práve na Titanicu. Muž nakoniec zrážku s ľadovcom neprežil, no deti áno a práve tie sa v jednom momente objavia aj vo filme.

Čo by sa stalo, keby...

  • Keby sa Titanic nesnažil vyhnúť ľadovcu na poslednú chvíľu? Asi by sa po čelnej zrážke nepotopil. Obrovská trhlina v boku však bola skutočnou katastrofou.

  • Keby mal v noci službu radista lode Californian, ktorá sa nachádzala necelých 10 míľ od Titanicu? Určite by zachytil núdzové signály. Ak by sa loď ihneď vydala na miesto katastrofy, mohlo sa zachrániť viac ľudí. Aprílové vody Atlantiku totiž mali -2 °C a dalo sa v nich prežiť len niekoľko minút.

  • Keby normy britského ministerstva obchodu držali krok s potrebami technického rozvoja? Nedošlo by k tomu, že na palube Titanicu chýbali záchranné člny. Vtedy platné normy z roku 1894 však zodpovedali potrebám menších lodí a nevyžadovali, aby v záchranných člnoch boli miesta pre všetkých cestujúcich a posádku. Situáciu začali riešiť až po osudnom stroskotaní.

  • Keby všetci nepodľahli ilúzii, že Titanic je nepotopiteľný? Záchranné práce sa mohli robiť rýchlejšie a s väčším efektom. Kapitán sa obával vyhlásiť poplach kvôli panike a ľudia pri naloďovaní do záchranných člnov zase pridlho váhali, pretože neverili, že katastrofa je nevyhnutná. V prvom člne dokonca zostala neobsadená polovica miest, pretože ženy nechceli opustiť svojich mužov.

O Titanicu by sa dalo napísať ešte mnoho riadkov, faktov a zaujímavostí, no ten skutočný zážitok prežite v neopakovateľnej HD verzii už dnes o 20:20 na Jojke.