Z negramotného dieťaťa svetovou topmodelkou

Snímka Púštny kvet podľa úspešnej rovnomennej autobiografickej knihy Waris Dirieovej v nedeľu na JOJke!

Waris Dirieová do svojich trinástich rokov vyrastala v rodnom Somálsku v rodine kočovných pastierov kôz. Keď ju však násilím chceli vydať, Waris ušla a strávila niekoľko dní v púšti, kým nedoputovala do hlavného mesta Mogadisha. Príbuzní ju poslali do Londýna, kde pracovala ako upratovačka na somálskom veľvyslanectve. Dospievajúce dievča je negramotné a ustavične žije pod hrozbou, že sa bude musieť vrátiť do vojnou sužovaného Somálska, preto znova ujde a žije v ilegalite. Ujme sa je energická predavačka Marylin a nájde jej prácu vo fastfoode, kde si krásne dievča všimnú hviezdny fotograf Terry Donaldson a ambiciózna agentka Lucinda, ktorá ju premení na známu topmodelku. Slávna Waris však napriek úspechu trpí, skrýva totiž kruté tajomstvo z detských čias. Na vrchole svojej kariéry prezradí svetu, že ako 5-ročná sa stala obeťou ženskej obriezky. Jej príbeh vyvolá sympatické i kontroverzné reakcie a Waris sa napokon rozhodne skončiť s kariérou topmodelky a zasvätiť svoj život boju proti tejto barbarskej tradícii.

Zaujímavosti o filme:

Autobiografia Waris Dirieovej sa stala okamžite po vydaní svetovým bestselleron s vyše jedenástimi miliónmi predaných kusov.

Waris Dirieová sa v roku 1997 stala veľvyslankyňou UNFPA pre odstránenie problému ženskej obriezky.

Snímka režisérky a scenáristky Sherry Hormannovej je modernou rozprávkou s oslnivým čarom a archaickými rituálmi, plná vitality, emocionálnej hĺbky i obrovského súcitu a je súčasne príťažlivým mementom proti hroznej a nehumánnej tradícii ženskej obriezky.

V hlavnej úlohe exceluje topmodelka a herečka Liya Kebedeová po boku prvotriednych hercov vrátane držiteľky Strieborného medveďa a Zlatého glóbusu Sally Hawkinsovej a Timothyho Spalla.

Nenechajte si ujsť premiéru filmu Púštny kvet dnes o 20.20 hod. na JOJke!