Génius zla sa vracia!

Pokračovanie oscarového hororu Mlčanie jahniat o kanibalovi Hannibalovi Lecterovi, ktoré nakrútil hviezdny režisér Ridley Scott.
Agentka FBI Starlingová ide po krku najznámejšiemu kanibalovi sveta. Ale skutočne len po krku? Dovoľte parafrázovať poslednú vetu z knihy ako memento: Až film uvidíte, uspokojte sa s tým, čo viete a ďalej nepátrajte, ak je vám život milý. Tak buďte opatrní! Je tu ale jedna možnosť, o ktorej by ste mali vedieť: Hannibal nikdy nezjedol dobrého človeka! Aj keď rolu agentky Starlingovej prevzala po Jodie Fosterovej (striktne odmietla hrať v pokračovaní) Julianne Mooreová, postavu jej životného protivínka si znovu zahral Anthony Hopkins. Ridley Scott zručne využil jeho charizmu. Namiesto klasického thrilleru však vystaval temnú ornamentálnu filmovú báseň, inšpirovanú aj Danteho poňatím pekla a založenú na "estetike utrpenia". Keďže Scott poňal literárnu predlohu celkom inak ako Demme, nie je možné snímky Mlčanie jahniat a Hannibal porovnávať.
Režisér Ridley Scott patrí v súčasnosti k najmocnejším a najúspešnejším mužom Hollywoodu. Jeho hviezdna kariéra sa začala takmer pred 30 rokmi snímkou Súperi, ktorý kritika vysoko vyzdvihla. Skutočný divácky záujem vyvolali jeho nasledujúce sci-fi thrillery Votrelec (1979) a Blade Runner (1982), ktoré sú dodnes kultovými snímkami. K ďalším veľkolepým opusom Ridleya Scotta patrí napr. 1492: Dobytie Raja (1992), Gladiátor (2000) či Čierny jastrab zostrelený (2001). Ridley Scott má dodnes obrovské zástupy fanúšikov najmä vďaka kultovému Blade Runnerovi. Aj keď nie každé z jeho diel môžeme považovať za vydarené (napr. G. I. Jane či Biela smršť), v jeho kinematografii sú snímky, ktoré patria k pilierom vo svojom žánre.
Hannibal, dnes o 22:25 na TV JOJ.