Pamätaj si budúcnosť...

Napínavý príbeh nakrútený podľa poviedky Philipa K. Dicka.
Nápaditá zmes reality a futuristickej vízie tvoria svet naplnený exotickou technológiou, kde možno napríklad vymazať ľudskú pamäť, alebo zostrojiť stroj na počasie a cigarety, ktoré nedymia. Režisér John Woo vytvoril veľmi zaujímavý akčný thriller Výplata na základe slávnych sci-fi vízií a futuristického obrazu sveta zajtrajška spisovateľa Philipa K. Dicka a dotvoril ho vlastnými štylizovanými a choreografickými scénami. Woo však nie je prvým režisérom, ktorého Dickove vízie inšpirovali. Bol to napríklad film Blade Runner a filmové hity Total Recall a Minority Report.
Dick napísal v rokoch 1951-1982 vyše 30 noviel a 100 poviedok. Dick je v skutočnosti imaginatívnym vynálezcom manipulácie s ľudskou pamäťou a spôsobu, ako zneužiť technológiu a tým ohroziť ľudstvo. Práve to boli motívy, ktoré priviedli režiséra Johna Woo k natočeniu filmu Výplata. "Som veľkým obdivovateľom Philipa K. Dicka a mám rád jeho provokatívne myšlienky o poňatí morálky, ktoré obsahuje poviedka Výplata. Jeho hrdinovia sú veľmi ľudskí, pevne spojení s realitou a nie sú to supermani, ako to býva v mnohých science-fiction." Woo si na Dickovej predlohe cenil najmä protagonistu Michaela Jenningsa človeka, ktorý sa ocitne v etickej dileme, pretože si uvedomí tragické dôsledky svojej práce a navzdory nebezpečenstvu, ktoré mu hrozí, rozhodne sa k hrdinskej akcii.

Pre držiteľa Oscara Bena Afflecka, predstaviteľa Jenningsa, bola úloha vo filme príťažlivou výzvou a tiež ho lákala postava, ktorú autor Dean Georgaris podľa Dickovej predlohy vytvoril. "Scenár bol veľmi vynaliezavý, zaujímavý, zložitý a dobre napísaný," hovorí Affleck. "Keď skombinujete vysoko zaujímavý zdroj Dickovej literatúry science-fiction, s majstrovským vizuálnym umením režiséra Johna Wooa, máte pred sebou neobyčajne zaujímavý projekt."

Režisér John Woo a producent Terence Chang dali dohromady svojich najspoľahlivejších spolupracovníkov. Medzi nich patrí aj kameraman L. Kimball, odborník na koordináciu zbraní Rock Galotti a kaskadéri Gregg a Brian Smrzovci. Producenti John Davis a Michael Hackett sa rozhodli, aby sa filmového spracovania komplikovaného príbehu ujal scenárista Dean Georgaris. "Potrebovali sme angažovať scenáristu, ktorý dokáže interpretovať mnohostrannosť Dickovej poviedky a má súčasne zmysel pre jej vizualizáciu vo filme," vyhlásil Davis.
Výplata, dnes o 22:15 na TV JOJ.