Ak chceš sestru, nájdi drahokam

Pre úspešnú spisovateľku dobrodružných románov Joan Wilderovú sa všetko začne v okamihu, keď jej zatelefonuje sestra Elaine, ktorú uniesli dvaja podvodníci Ralph a Ira.

Mimoriadne úspešný film nakrútil podľa scenára Diane Thomasovej režisér takých hitov, akými bola trilógia Návrat do budúcnosti či Forrest Gump. Zahraničná kritika prijala film s pochvalnými recenziami, v tom čase tomu tak v socialistickom Československu nebolo. Mnohí kritici snímku odsudzovali ako nehodnotný paškvil, ale nepochopili, že ide o vynikajúcu paródiu na klasické dobrodružné filmy s „krásnou hrdinkou v ťažkostiach“.

V hlavných úlohách sa predstavili Kathleen Turnerová a Michael Douglas, ktorý bol súčasne aj producentom snímky. Rola Jacka bola v dobe uvedenia prekvapením, pretože Douglas bol vtedy zaškatuľkovaný ako herec a producent závažných angažovaných filmových výpovedí. Sám však túžil po určitej zmene a niekoľko rokov hľadal vhodný scenár, až sa nakoniec rozhodol práve pre Honbu za drahokamom. Danny De Vito sa objavil ako podvodník Ralph. Okrem voľného pokračovania z roku 1985 si trojica hercov zahrala o päť rokov neskôr zahrala vo vynikajúcej čiernej komédii Vojna Roseovcov, ktorú uviedla aj TV JOJ.

Sledujte Honbu za drahokamom dnes o 22.50 hod. na TV JOJ!