Kto riadi Veľkú Britániu?

Najväčšia lož je ukrytá pod tisíckami malých právd. „Hitchcockovský“ triler Muž v tieni oscarového režiséra Romana Polanského.

Anonymný mladý spisovateľ  dostane lukratívnu ponuku spísať memoáre bývalého britského premiéra. Má byť len „duchom“ v úzadí, ktorý vytvorí celistvú mozaiku o živote Adama Langa, samozrejme, za vysokú finančnú odmenu. Mladý muž sa tak ocitne v prísne stráženom ultramodernom ostrovnom sídle na severovýchode Spojených štátov, kde Lang s malým štábom dočasne sídli. Stretne sa tam okrem iných s jeho asistentkou Ameliou Blyovou a s jeho manželkou Ruth. Stane sa svedkom aféry, v ktorej politikovi hrozí medzinárodný súd. Všetko sa začne komplikovať vo chvíli, keď more vyplaví mŕtve telo jeho predchodcu, teda spisovateľa, ktorému sa úlohu spísať memoáre politika dokončiť nepodarilo.

Film je voľnou adaptáciou románu známeho britského spisovateľa Roberta Harrisa, ktorý sa podieľal aj na scenári a zužitkoval svoju skúsenosť z novinárskej práce a zo stykov s bývalým premiérom Tonym Blairom, s ktorým sa rozišiel kvôli vojne v Iraku. Film má na svojom konte viacero ocenení – Európsku filmovú cenu (film, herec, hudba, réžia, scenár, výprava), francúzskeho Cézara, Strieborného medveďa za réžiu na Berlinale a ďalšie. Keďže Roman Polanski v USA stále čelí dávnej obžalobe zo znásilnenia maloletej, nakrúcalo sa v Nemecku. A režisér snímku napokon dokončil z domáceho väzenia vo Švajčiarsku.

Nenechajte si ujsť premiéru filmu Muž v tieni dnes o 20.20 na JOJke!