Aj katolícky kňaz sa môže zaľúbiť

Nerozlučná trojica z detstva sa v dospelosti ocitá v najpodivnejšom milostnom trojuholníku.

Jake Schram, Brian Finn a Anna Reillyová  boli kedysi v detstve nerozlučná trojica. Anna sa však ako 13-ročná odsťahovala s rodičmi do San Francisca. Chlapci ostali v New Yorku – z Briana sa stal katolícky kňaz a z Jaka rabín. Teda takmer rabín, ale musí splniť ešte jednu drobnú úlohu. Oženiť sa. Napriek tomu, že mu matky zo židovskej komunity dohadzujú svoje dcéry, Jake ani jednu nepovažuje za tú pravú. A práve vtedy sa do New Yorku vracia Anna ako úspešná emancipovaná mladá žena. A ako inak, osud si pohrá s ich srdcami, až sa v jednej chvíli zdá, že nerozlučné priateľstvo sa rozpadne na prach.

Na filme sa herecky podieľal aj režisér Miloš Forman, ktorý si zahral českého kňaza, otca Havla, pričom meno pre túto malú rolu si vymyslel sám. Režisér filmu, Edward Norton, na filmovom festivale v Karlovych Varoch dokonca priznal, že práve Forman ho presvedčil, aby film režíroval. Snímka je venovaná Nortonovej matke - Robin.

Rabín, kňaz a krásna blondína je síce bláznivá, no rozhodne kvalitná snímka. Edward Norton, ako režisér, scenárista a herec v jednej osobe otvoril v našich končinách tabu tému, ako sa aj katolícky kňaz môže zaľúbiť a že vzájomná tolerancia medzi náboženstvami a ich vyznávačmi je jedinou schodnou cestou pre ľudstvo v 21. storočí. Film je k tomu doplnený neraz neočakávanými komickými situáciami. Výsledný produkt aj vďaka kamere (Anastas Michos) a hudbe (Elmer Bernstein) je naozaj veľmi príjemný. Pod zábavným povrchom sa totiž ako červená niť vinie myšlienka, že práve priateľstvo a tolerancia sú tým najdôležitejším a smerodajným v živote človeka.

Dnešný večer strávený s Jojkou rozhodne neoľutujete, Rabín, kňaz a krásna blondína svoj príbeh rozohrajú už dnes o 20:20 na Jojke.