Postavila sa proti najmocnejšej armáde sveta!

Skvelá Cate Blanchett po druhý raz v úlohe anglickej kráľovnej.

Katolícke Španielsko chce koncom 16. storočia zničiť silnejúce protestantské Anglicko. Kráľ Filip II. buduje silnú armádu, ale potrebuje zámienku na to, aby mohol na Anglicko zaútočiť, preto intrigami nachystá pascu na kráľovnú Alžbetu a jej hlavného poradcu, Sira Walsinghama , na čo využije Alžbetinu sesternicu, škótsku kráľovnú Máriu Stuartovnu, ktorá je v domácom väzení na severe krajiny. Pasca zaklapne, španielska armáda vypláva, aby sa spojila s francúzskymi pozemnými vojskami, a zaútočí. V tom čase sa kráľovná Alžbeta beznádejne zamiluje do moreplavca Waltera Raliegha, ktorého si chce udržať v blízkosti trónu a ďaleko od mora a Ameriky. Vie však, že dôležitejšie ako jej srdce je kráľovstvo. Obetuje lásku pre veľkosť krajiny?

Historická dráma Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek je pokračovaním snímky Kráľovná Alžbeta z roku 1998, nominovanej na sedem Oscarov, ktorá ako prvá upozornila na nesporný talent herečky Cate Blanchett. Prvý diel sa zaoberal nástupom mladučkej Alžbety na anglický trón, Zlatý vek mapuje vrcholné obdobie jej vlády v druhej polovici šestnásteho storočia. Úspech Zlatého veku vo veľkej miere závisel od predstaviteľky hlavnej úlohy. Cate Blanchett nielenže musela na seba navliekať množstvo neforemných kostýmov, vrátane ťažkého brnenia, ale navyše v nich predviesť celú škálu polôh, pyšnou suverénnou vládkyňou počnúc a ohrdnutou pomstychtivou slaboškou končiac. Paradoxné je, že sa Cate spočiatku k úlohe, ktorá naštartovala jej hviezdnu kariéru, nechcela vôbec vracať. „Nechcela som po druhý raz stúpiť do tej istej rieky, lenže medzi tým som sa toho o herectve naučila dosť na to, aby som pochopila, že hrať tú istú postavu nemusí nutne znamenať hrať ju rovnako,“ hovorí herečka. I keď film stojí na hereckých výkonoch, nemožno opomenúť ani vizuálnu stránku, ktorá vrcholí ohromujúcou námornou bitkou so španielskou armádou.

Snímku nominovali na dvoch Oscarov (herečka v hlavnej úlohe, kostýmy), nakoniec získala Oscara za kostýmy. Ako potenciálny nápadník Alžbety sa objavuje aj ruský cár Ivan Hrozný, ktorý však bol už v tom čase rok mŕtvy. Navyše, nepripadalo do úvahy, aby sa v 16. storočí oženil pravoslávny panovník s protestantskou kráľovnou. Škótsku kráľovnú Máriu Stuartovnu väznia na hrade Fotheringay, ktorý je obklopený zasneženými horami. V skutočnosti sa hrad nachádza v Northamptonshire, jednom z najrovinatejších regiónov Anglicka. Na záver filmu sleduje Alžbeta z útesov námornú bitku, pričom jej stan stoji v Tilbury. Tam však v skutočnosti žiadne podobné útesy nie sú.

Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek, dnes o 22:45 na TV JOJ.