Schwarzenegger je Barbar!

Kultový film, ktorý z rakúskeho kulturistu urobil skutočnú superhviezdu.

Malému Conanovi zabijú nepriateľskí bojovníci rodičov a chlapca vezmú do otroctva. Keď dospeje, najme si ho mocný feudálny pán ako zápasníka. Conan sa tak naučí veľa z bojových umení a jeho pán ho napokon prepustí na slobodu. Jeho putovanie za pomstou sa tak môže začať. Na ceste stretne bojovníka Subotaia a plavovlasú bojovníčku Valeriu, ktorí sa k nemu pripoja. V meste Zamora pôsobí hadí kult, v ktorého vodcovi Thulsovi Doomovi spozná Conan vrahov svojich rodičov. Naskytla sa mu konečne tak príležitosť zabiť muža, ktorý ho o nich pripravil. Kde nestačí sila, musí pomôcť mágia, a tak sa ku Conanovej družine pripojí aj čarodejnica. Spolu sa pokúsia o nemožné – poraziť všemocného Thulsu Dooma.

Snímka vznikla na motívy poviedok pulpového autora 30. rokov Roberta E. Howarda. Howard sám bol citovo nevyrovnaný človek s chorobnou závislosťou od svojej matky. Napriek tomu, alebo práve preto, dokázal vytvoriť hrdinu celkom opačných kvalít. Vďaka novým vydaniam jeho diel, ich pokračovaniam od iných autorov a v neposlednom rade aj komiksom sa Conan zaradil k najznámejším superhrdinom. Režisér filmovej verzie John Millius a jeho scenárista Oliver Stone zdôraznili surovú brutalitu príbehov a ku klasickej dobrodružnej zápletke sa rozhodli pridať aj intelektuálny podtón.

A tak je film uvedený citátom z Nietzscheho, bojové scény sprevádza dunivá chorál (hudba: Basil Poledouris) a Conanovo hľadanie je skôr ako úsilím o odplatu motivované túžbou po nájdení vnútornej integrity a strateného otca. Thulsovi, ktorý je jeho zosobnením, to dodáva ďalší fascinujúci a súčasne odpudzujúci rozmer.Súvislosť medzi kalifornským kultom smrti zo 60. rokov, kráľom Hadom z pesničiek skupiny The Doors a Oliverom Stoneom, neskorším režisérom filmu The Doors určite nie je teda náhodn

Barbar Conan, dnes o 22:15 na PLUSke.