Pomstiteľ v sukni

Keď spochybnili jeho česť, stal sa legendárnym zbojníkom. Výpravný príbeh s Liamom Neesonom a Jessicou Langeovou.
Americká snímka je odkazom na známu postavu škótskych legiend, odbojného horalského šľachtica Roberta Roaya McGregora (1671 – 1734), ktorý sa v Angličanmi porobenej krajine stal vzorom cti a zmyslu pre spravodlivosť. Rozprávanie sa odvíja v duchu epicky širokých romantických záberov, namiesto hromadných bojových scén a pompéznej výpravy však ponúka drámu niekoľkých zaujímavých charakterov, umiestnených do nádhernej krajiny.
Hrdina snímky nepatrí k typickým "zbojníkom". Aj keď sníva o slobode svojej vlasti, ctí panujúce právo a poriadok a nechce sa proti nim búriť. Predstava pokojného domova je mu nadovšetko, ale okolnosti ho donútia, aby vystúpil proti bezpráviu a stal sa v očiach ostatných skutočným hrdinom.
Základné pravidlá cti sú dôležité aj pre ostatné postavy, vrátane bezcharakterného, navonok však korektného Montrosea. Jedinou skutočne amorálnou postavou je Cunningham, ktorý sa preto stane Robovým najväčším nepriateľom. Režisér snímky je pôvodom Škót, rovnako ako scenárista Alan Sharp, aj herecké obsadenie naznačuje, že tvorcovia zaujímavo poňatej filmovej legendy nechceli kopírovať typické hollywoodske historické veľkofilmy. Snímka vyniká starostlivosťou o vierohodnosť farbistých detailov, o jemné odtiene atmosféry a o dobre napísané viacrozmerné charaktery. Dôležitú úlohu hrá aj prekrásna škótska krajina (kamera: Karl Walter Lindenlaub). Popri presvedčivom Liamovi Neesonovi v hlavnej role využili príležitosť Jessica Langeová, John Hurt aj Tim Roth.
Rob Roy, dnes o 20:00 na PLUSke.