Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Medvedí cesnak u nás rastie od konca marca do mája. Jeho chuť vám môže pripomínať pažítku skombinovanú s cesnakom, preto je výborný na dochucovanie pokrmov. Okrem toho je tiež účinným liekom, ktorý vám môže pomôcť pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Znižuje tlak, pomáha v boji s cholesterolom a pri kŕčových žilách, čistí cievy a zmierňuje žalúdočné problémy. Ak chcete jeho účinky využiť aj vy, pripravte si napríklad úžasnú polievku z medvedieho cesnaku so škvarkami. Recept priniesli do relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja legendy Ivan Rusina a Fero Sedlák.
Pre 4 osoby, Veľmi jednoduché, čas prípravy 10 minút, čas varenia 15 minút (plus vývar).
• Medvedí cesnak 100g
• Petržlen 200g
• Zeler 150g
• Vývar 1l
• Smotana 250ml
• Soľ
• Korenie
• Chlieb 1 menší bochník
• Vajce 1
• Škvarky 100g
• Tekvicové semiačka 150g
• Cibula 1 stredná
• Maslo
• Schwarzwaldská šunka v celku 150g
• Ricotta 200g
• Pažítka 10g
• Jedlé kvety na dozdobenie
POSTUP:
Očistite cibuľu aj koreňovú zeleninu. Oboje nakrájajte na malé kocky. Nemusíte vôbec dbať na tvary, polievku budeme neskôr mixovať.
V hrnci roztopte polievkovú lyžicu masla, pridajte cibuľu, orestujte, pridajte nakrájanú zeleninu a podlejte vývarom.
Keď bude zelenina uvarená do mäkka, pridajte listy medvedieho cesnaku, smotanu a polievku rozmixujte do hladka. Pokiaľ sa vám bude polievka zdať príliš hustá, môžete pridať vývar.
Polievku ochutnajte, dochuťte soľou, čerstvo mletým čiernym korením a nechajte minútu prevrieť.
Chlieb rozkrojte, ak máte bochník, rozkrojte ho tak, aby ste mohli kôru použiť na servírovanie. Vyberte z chleba striedku a rozdeľte si ju na dve časti.
Jednu časť rozmixujte so škvarkami, zľahka osoľte a okoreňte. Následne k zmesi pridajte vajíčko, slnečnicové semiačka, vymiešajte cesto a z neho vytvarujte podlhovasté bochníčky vysoké cca 3 cm. Uložte ich na plech potiahnutý papierom na pečenie a dajte piecť do vopred vyhriatej trúby (180 stupňov) na 10 – 15 minút.
Slaninu nakrájajte na malé prúžky, alebo kocky a dajte restovať na panvicu. Keď bude slanina rozpražená a pustí tuk, pridajte druhú časť chlebovej striedky a pretlačte do zmesi jeden strúčik cesnaku, zamiešajte.
Pažítku nasekajte čo najjemnejšie, pridajte ju do syra ricotta, osoľte, okoreňte a poriadne zamiešajte.
Servírujte! Či už použijete vydlabaný bochník, alebo ľubovoľný tanier, na teplú polievku nasypte striedku so slaninou, uložte lyžicu ochutenej ricotty, priložte chlebíčky z trúby a dozdobte jedlými kvetmi.
TIP* Vývar si môžete predtým zohriať v mikrovlnke, urýchlite tým celý proces prípravy polievky.
TOP TIP* Krémové polievky odporúčam po rozmixovaní pretlačiť cez sito. Je to mierne zdĺhavá a nie veľmi zábavná činnosť , avšak vďaka nej zbavíte polievku kúskov, ktoré mixér vynechal a docielite mimoriadne jemnú, až luxusnú štruktúru.