Grilovacia sezóna je tu: Máme pre vás dokonalú prílohu ku grilovanému mäsku!

Slnko láka von všetkých milovníkov dobrého jedla. Aká by to bola jar bez grilovačky? Máme pre vás tip na skvelú prílohu ku grilovanému mäsku.

Ak nekonzumujete mäso, zemiaky podľa Zdeněka Pohlreicha si môžete pripraviť aj samé s dipmi z tvarohu alebo bieleho jogurtu, ktoré nájdete v recepte nižšie. "Recept mojej mladosti. Toto bývala pre mňa bežná večera. Jednoduché pečené zemiaky na plechu a k tomu omáčka, ktorá dá zemiakom sviežosť a výživovú hodnotu," napísal Pohlreich na svojej sociálnej sieti. 

Budete potrebovať:

Na zemiaky:

1 kg malých zemiakov (napríklad ratte alebo malých nových zemiakov)

2 strúčiky cesnaku

2 štipky rozmarínu

2 štipky tymianu

2 - 4 lyžice olivového oleja

3 lyžice nadrobno nasekanej pažítky, soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na dip: 

200 g plnotučného tvarohu

200 g plnotučného bieleho jogurtu

2 lyžice olivového oleja

2 lyžice nadrobno nasekanej pažítky

1 strúčik cesnaku

podľa chuti šťava z ½ citróna soľ

čerstvo mleté ​​čierne korenie a cukor

Zdroj: unsplash.com

Postup:

Zemiaky vydrhnite kefkou a uvarte v šupke v mierne osolenej vode domäkka, trvá to asi 15 - 18 minút.  Uvarené zemiaky zlejte a nechajte odkvapkať na papierovej utierke. Cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Rozmarín a tymián nasekajte najemno a zmiešajte ich v miske s cesnakom a olejom, podľa chuti osoľte a okoreňte. Plech vyložte papierom na pečenie a dajte na neho zemiaky. Každý zemiak stlačte naplocho vidličkou tak, aby popraskal. Rozložte ich, aby sa neprekrývali, a potrite bylinkovým olejom. Pečte ich v rúre predhriatej na 215 ° C asi 15 minút, kým zemiaky nechytia zlatý nádych a nebudú chrumkavé. Po vybratí z rúry ich nechajte trocha vychladnúť a posypte nasekanou pažítkou.  Pripravte si medzitým dip. Premiešajte tvaroh s jogurtom a olejom, podľa chuti pridajte olúpaný a prelisovaný cesnak a citrón. Dochuťte soľou, korením a cukrom a posypte pažítkou.  

Sledujte šou Rozpáľ to, šéfe dnes o 16:00 na JOJke!