Grilovacia sezóna je tu: Máme pre vás dokonalú prílohu ku grilovanému mäsku!
Ak nekonzumujete mäso, zemiaky podľa Zdeněka Pohlreicha si môžete pripraviť aj samé s dipmi z tvarohu alebo bieleho jogurtu, ktoré nájdete v recepte nižšie. "Recept mojej mladosti. Toto bývala pre mňa bežná večera. Jednoduché pečené zemiaky na plechu a k tomu omáčka, ktorá dá zemiakom sviežosť a výživovú hodnotu," napísal Pohlreich na svojej sociálnej sieti.
Budete potrebovať:
Na zemiaky:
1 kg malých zemiakov (napríklad ratte alebo malých nových zemiakov)
2 strúčiky cesnaku
2 štipky rozmarínu
2 štipky tymianu
2 - 4 lyžice olivového oleja
3 lyžice nadrobno nasekanej pažítky, soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na dip:
200 g plnotučného tvarohu
200 g plnotučného bieleho jogurtu
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice nadrobno nasekanej pažítky
1 strúčik cesnaku
podľa chuti šťava z ½ citróna soľ
čerstvo mleté čierne korenie a cukor
Postup:
Zemiaky vydrhnite kefkou a uvarte v šupke v mierne osolenej vode domäkka, trvá to asi 15 - 18 minút. Uvarené zemiaky zlejte a nechajte odkvapkať na papierovej utierke. Cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Rozmarín a tymián nasekajte najemno a zmiešajte ich v miske s cesnakom a olejom, podľa chuti osoľte a okoreňte. Plech vyložte papierom na pečenie a dajte na neho zemiaky. Každý zemiak stlačte naplocho vidličkou tak, aby popraskal. Rozložte ich, aby sa neprekrývali, a potrite bylinkovým olejom. Pečte ich v rúre predhriatej na 215 ° C asi 15 minút, kým zemiaky nechytia zlatý nádych a nebudú chrumkavé. Po vybratí z rúry ich nechajte trocha vychladnúť a posypte nasekanou pažítkou. Pripravte si medzitým dip. Premiešajte tvaroh s jogurtom a olejom, podľa chuti pridajte olúpaný a prelisovaný cesnak a citrón. Dochuťte soľou, korením a cukrom a posypte pažítkou.