Šéfkuchár

Siedmi šéfkuchári venujú výťažok z benefičnej večere na pomoc ľuďom bez domova

V sérii úspešných benefičných pop-up večerí pokračujú aj v roku 2023 títo slovenskí šéfkuchári: Michal Kordoš, Michal Konrád, Peter Bracho, Gabriel Kocák, Tomáš Lysý, Oliver Vozárik a Peter Slačka.

Piata benefičná pop-up večera sa uskutoční vo štvrtok 30. novembra v priestoroch bratislavskej Mlynice. Lístky sú už v predaji TU. Sedem slovenských šéfkuchárov si pre vyše 90 hostí aj tento rok pripravilo 7-chodové degustačné menu. Na stole nebudú okrem dobrého jedla chýbať ani kvalitné slovenské naturálne vína od MÄD Wines. O miešané nápoje sa postará Mário Marko a jeho tím Herbert Sirupy. Večerným programom bude hostí sprevádzať moderátor Ludwig Bagin. Hudobnou hostkou večera bude Tamara Kramar. 

Peniaze pôjdu na pomoc ľuďom v bytovej núdzi

Hostia si budú môcť počas benefičnej večere pozrieť aj výstavu fotografií o ľuďoch v bytovej núdzi od organizácie Depaul SlovenskoPráve tejto neziskovej organizácii venujú šéfkuchári tento rok výťažok z pop-up večere. Depaul Slovensko patrí už takmer 17 rokov k najväčším organizáciám na Slovensku, ktoré podávajú pomocnú ruku ľuďom bez domova. V Bratislave vďaka nim nájde denne pomoc viac ako 350 ľudí. Sú najväčším poskytovateľom nízkoprahových služieb pre ľudí, ktorí z rôznych dôvodov svoje domovy stratili. 

Medzi služby, ktoré v Depaule ľuďom poskytujú, patrí nocľah, strava, hygiena, ošatenie, základné ošetrenie, sociálne poradenstvo, podpora pri hľadaní bývania aj pomoc s integráciou. Pôsobia naprieč celou Bratislavou – v nocľahárni na periférii mesta, v útulku pre chorých, v ošetrovni a v dennom centre osobnej hygieny, robia aj terénnu prácu a podporu poskytujú aj ľuďom bez domova priamo v bytoch, ktoré im už pomohli nájsť. Svojich klientov a klientky  ľudí bez domova tiež zapájajú do komunitného organizovania, ktoré je dôležitým pilierom pri integrácii ľudí späť do bežného života. V Depaule veria, že každý by mal mať miesto, ktoré môže nazvať svojim domovom. Pretože ulica nie je domov.

Pozrite si ukážku z poslednej benefičnej akcie v roku 2023. 

Počas posledných štyroch benefičných pop-upov vyzbierali šéfkuchári už takmer 30 tisíc eur. Tri roky po sebe podporili dobrovoľnícky program na podporu detí z Centier pre deti a rodiny s názvom Tvoj Buddy, minulý rok venovali výťažok z benefičnej večere Bratislavskému regionálnemu ochranárskemu združeniu (BROZ), ktoré sa venuje praktickej ochrane prírody.

Zdroj: TV JOJ

“Teší ma, že zo spontánnej myšlienky pomáhať dobrým jedlom sa stala tradícia. Po troch rokoch finančnej podpory projektov pre deti z detských domovov a na efektívnu ochranu prírody, by som rád zameral pozornosť na problematiku bezdomovectva. Tomu sa profesionálne v rôznych formách venuje práve organizácia Depaul Slovensko. Finančné prostriedky získané z pop-up večere chcú využiť na financovanie stravy pre klientov a klientky v bytovej núdzi. Strava je jednou z elementárnych potrieb, ktoré ako ľudia máme. Využiť získané prostriedky z charitatívnej večere na zásoby jedla pre ľudí, pre ktorých je bežne skôr nedostupné, mi príde ako najlepšie využitie prostriedkov,” povedal organizátor benefičných pop-upov Michal Kordoš. 

O tom, kto z osobností verejného života a biznisu sa benefičnej pop-up večere zúčastní a kto ho podporí individuálne, vás budeme včas informovať.