Obrovský úspech výpravného dokumentu Televízie JOJ: Vysielať ho bude až 27 krajín!

6 tajných misií, 6 riskantných plánov, 6 rozkazov diabla. To všetko mapuje dokumentárny seriál Hitlerove tajné misie, ktoré vysielame na stanici JOJ Svet. Veľkolepý koprodukčný projekt z obdobia druhej svetovej vojny štedro podporila Televízia JOJ a tím producenta Petra Núñeza ho pripravil tak, že naň práva odkúpilo už 27 krajín!

Precízne naplánované, vykonané s extrémnym nasadením, v najprísnejšom utajení a pod hrozbou smrti. Dokumentárny seriál Hitlerove tajné misie, ktorý vznikol v koprodukcii televízie JOJ, NUNEZ NFE a BIG MEDIA zachytáva to, čo nás v škole neučili. Tvorcovia seriálu priviezli na Slovensko štyroch historikov z Veľkej Británie, ktorí sa zaoberajú druhou svetovou vojnou. V kaštieli v Oponiciach s nimi nakrútili kľúčové rozhovory, no pre doplnenie skladačky cestovali po celej Európe a oslovovali ďalších historikov, aby získali čo najkomplexnejší obraz. Dovedna sa nakrúcalo v desiatich krajinách, pričom sa na pľaci zišiel medzinárodný tím: režisér bol Talian, scenárista z Portugalska, výkonný producent z Veľkej Británie a hlavnú postavu pri hraných scénach stvárnil český herec Zdeněk Sedláček.

Hitlerove tajne misie Zdroj: TV JOJ

Jednou z najťažších úloh pre tvorcov bolo zabezpečenie rekvizít, keďže pri historických dokumentoch je nesmierne dôležitá presnosť. „Spolupracovali sme so skúseným rekvizitárom. Využívali sme veľa dobových nábytkov z tridsiatych rokov, ktoré sme zháňali nielen na Slovensku, ale aj v Rakúsku. Napríklad, Hitlerov písací stôl bol z Rakúska. Ťažké bolo zohnať vozový park, ktorý sa objavil v dokumente, ako napríklad Jeep Willys, ktorý používala americká armáda počas druhej svetovej vojny, alebo Mercedes Benz 320, na ktorom jazdili nacistickí pohlavári v čase vojny,“ prezradil vedúci výroby Marek Vozár.

Hitlerove tajne misie Zdroj: TV JOJ

Dokumentárny seriál je výnimočný strhujúco nakrútenými scénami, digitálnymi animáciami, dobovými rekonštrukciami či prácou s archívom. Zásluhu na tom mal aj hlavný kameraman Robo Bošeľa.Ja som bol strihač a tiež hlavný kameraman a moja vízia bola spraviť to svižne a moderne. To som sa snažil docieliť rýchlym strihom a dramatickým záberovaním. Štyria kľúčoví historici mali tiež dynamický prejav, čo sa veľmi hodilo do mojej predstavy o výsledku. Boli to profesionáli, tzv. talking heads, ktorí sa živia tým, že hovoria vedomosti na kameru,“ vysvetlil. Zaujímavosťou je, že o dokumentárny seriál je v zahraničí nesmierny záujem a tvorcom sa ho podarilo predať už do 27 krajín!

Hitlerove tajne misie Zdroj: TV JOJ

O čom je dokumentárny seriál Hitlerove tajné misie?
Operácia Himmler, sprisahanie, ktoré pripravilo pôdu pre vypuknutie druhej svetovej vojny. Hlavným cieľom prísne utajovanej misie bol útok na rozhlasový vysielač v Gliwiciach. Operácia Bernhard, ňou chceli nacisti sabotovať britské hospodárstvo masovou výrobou falošných britských bankoviek. Operácia Willi bol plán, na konci ktorého malo byť pronacistické anglické kráľovstvo s Eduardom VIII. opätovne na tróne. Operácia Eiche je považovaná za extrémne rizikovú, ale zároveň najúspešnejšiu z tajných misií, jej cieľom bolo oslobodiť diktátora Benita Mussoliniho z väzenia v hoteli Campo Imperatore na horskom masíve Gran Sasso. Operácia Rabat, v hlave Adolfa Hitlera sa zrodil diabolský plán obsadiť Vatikán, zmocniť sa zlata v trezoroch, získať prístup k tajným archívom a napokon uniesť, či dokonca zavraždiť pápeža Pia XII. Operácia Greif je symbolom infiltrácie hlboko za nepriateľskými líniami, jej cieľom bolo vyvolať chaos medzi spojeneckými oddielmi a spomaliť ich postup.


Sledujte dokumentárny seriál Hitlerove tajné misie každú nedeľu o 20:30 na JOJ Svet!