S akými jedlami neurobíte v lete krok vedľa? Inšpirujte sa reláciou Bez servítky!

Uplynulá sezóna priniesla množstvo chutných tipov na obedy či večere, ktoré si môžete pripraviť aj doma. My vám prinášame teraz inšpiráciu na letné varenie!

V relácii Bez servítky sa vystriedalo viacero kultúr. Súťažiaci si mohli vychutnať ázijskú, balkánsku či dokonca africkú kuchyňu. Exotické pokrmy mali u konkurencie úspech a často skončili víťazstvom. Veľký úspech zožala Octavia z Juhoafrickej republiky. Tá žije niekoľko rokov na Slovensku, no jedálniček zo svojej domoviny ju neopustil. Typické pre africkú kuchyňu sú batáty na rôzne spôsoby. Octavia ich pripravila s kari korením, ktoré je tiež charakteristické pre africkú kuchyňu. Sladkou bodkou afrického menu bol dezert z tradičného afrického nápoja - Amaruly. Tú dostanete kúpiť aj na Slovensku.

Množstvo Slovákov vyhľadáva ázijskú kuchyňu. Existuje jej viacero druhov, v Bez servítky sa do jej prípravy pustila Slovenka, ktorá naservírovala hosťom poké misku zo surového lososa. Tradičným juhoázijským dezertom je mangové "sticky rice", ktoré sa pripravuje z lepkavej ryže. Tom kha gai je polievka zo zmesi ázijskej zeleniny s pridaným kokosovým mliekom. Studená ázijská kuchyňa patrí v lete medzi obľúbené pokrmy, spestriť ju môžete aj sezónnou zeleninou z vašej záhradky. 

Zdroj: unsplash.com

V jednej z minulých sérii sa objavila aj ukrajinská kuchyňa. Hostia mohli ochutnať tradičný boršč.  Balkánsku kuchyňu, z oblasti, ktorá je v lete veľmi vyhľadávaná, môžete vďaka Bez servítky preniesť aj k vám domov v podobe corby - kuracích stehien. Ak sa chcete vo svojej kuchyni vybrať ešte ďalej, v relácií sa mihla aj arabská kuchyňa v podobe telacieho tavu či baklavy ako sladkej bodky.

Sledujte Bez servítky aj v lete každý pracovný deň o 14.20 a 17:50 na JOJke!