Princ Harry opäť pobúril verejnosť: Dostane prestížnu cenu len vďaka svojmu titulu?

Princ Harry by mal dnes získať počas slávnostnej akcie ESPY (Excellence in Sports Performance Yearly) Awards cenu Pata Tillmana, pomenovanú po mladom mužovi, ktorý pred 20 rokmi padol vo vojne v Afganistane. Vojnová pocta britskému monarchovi sa však nepozdáva matke zabitého vojaka. Dokonca je zásadne proti!

Kontroverzný princ Harry by mal dnes dostať cenu Pata Tillmana. Tá nesie meno zosnulého vojaka, mladého muža, ktorý v minulosti ukončil kariéru profesionálneho amerického futbalistu, vstúpil do americkej armády, a o niečo neskôr bol vo veku 27 rokov zabitý v Afganistane.

Zdroj: archív

Harrymu, ktorý tiež absolvoval dve vojenské služby v Afganistane, by mala túto cenu na slávnostnom ceremoniáli odovzdať tenistka Serena Williamsová, ktorá je mimochodom veľkou kamarátkou Harryho manželky Meghan Markleovej. 

Lenže rozhodnutie udeliť princovi toto vyznamenanie, čo bolo až do tohto roku vždy dávané hrdinom, ktorí neboli verejne známi, začalo byť ostro kritizované. A to dokonca aj matkou Pata Tillmana. "Som v šoku, že vybrali takto kontroverzného človeka," vyjadrila sa pre Daily Mail.

Podľa zástupcov ESPY Awards bol vybraný Harry pre svoju neúnavnú prácu pri vytváraní pozitívneho vplyvu na komunitu veteránov prostredníctvom sily športu. Pani Tillmanová však jeho zásluhy značne spochybňuje.

"Sú oveľa vhodnejší adepti. V komunite veteránov pracujú jednotlivci, ktorí robia obrovské veci, aby veteránom pomohli. Títo jedinci ale nemajú peniaze, zdroje, konexie ani privilégiá, ktoré má princ Harry. Domnievam sa, že práve títo ľudia by mali byť uznávaní," zdôraznila.

Jej slová vyvolali plno otázok a petíciu vyzývajúcu športovú sieť, aby si vybrala iného kandidáta na túto cenu. Dokonca aj bývalý šéf námorníctva, admirál lord Alan West tvrdí, že by mal Harry toto ocenenie odmietnuť.

"Naozaj si myslím, že by sa Harrymu malo odporučiť, aby si sadol a neprijímal také ceny, keď aj matka toho muža, ktorý zomrel, nechce, aby dostal toto ocenenie," citoval ho Daily Mail

Tagy: princ Harry