Úspech slovenského kameramana: Robil klipy pre IMT Smile, teraz jeho prácu uvidia aj vo svete!

Televízna stanica JOJ Svet priniesla vo svojom vysielaní unikátny dokumentárny seriál Hitlerove tajné misie, ktorý aktuálne nájdete na JOJ Play. Veľkolepý koprodukčný projekt z obdobia druhej svetovej vojny štedro podporila Televízia JOJ a tím producenta Petra Núñeza ho pripravil tak, že naň práva odkúpilo už 27 krajín. Kameru mal pod palcom známy Slovák, ktorý doposiaľ spolupracoval najmä s hudobníkmi, napríklad, s kapelou IMT Smile. V čom sa líši práca na videoklipe a na dokumente?

6 tajných misií, 6 riskantných plánov, 6 rozkazov diabla. Dokumentárny seriál Hitlerove tajné misie, ktorý vznikol v koprodukcii televízie JOJ, NUNEZ NFE a BIG MEDIA zachytáva to, čo nás v škole neučili. Precízne naplánované, vykonané s extrémnym nasadením, v najprísnejšom utajení a pod hrozbou smrti. Také boli tajné misie Hitlera, ktoré približuje tento exkluzívny dokumentárny seriál. Hlavným kameramanom bol Robo Bošeľa, ktorý sa dlhé roky venuje nakrúcaniu videoklipov.

V spolupráci s ním vznikli, napríklad, videá k singlom IMT Smile ako V lete…, Príliš osobná známosť či Miesto s Benom Cristovaom. „Ja robím veľmi veľa videoklipov. Momentálne je pravda, že sa skôr chcem transformovať do tohto dokumentárneho sveta, ale mám na konte cez 250 videoklipov. Asi najväčší rozdiel je z pohľadu kameramana v svietení. Pri historických dokumentoch sa musíte držať v reálnych kontúrach. Nemôžete Hitlera nasvietiť fialovým neónovým svetlom. V klipe, keby sme robili dobový klip s Hitlerom, úplne to uletím, tak tam môžem. V klipe ide skôr o vizuálnu estetiku, tam neplatia pravidlá. Pričom pri dokumentoch by sme sa mali držať nejakých týchto svetelných pravidiel,“ vysvetlil Bošeľa.

Dokumentárny seriál sa nakrúcal dovedna v desiatich krajinách, pričom sa na pľaci zišiel medzinárodný tím: režisér bol Talian, scenárista z Portugalska, výkonný producent z Veľkej Británie a hlavnú postavu pri hraných scénach stvárnil český herec Zdeněk Sedláček.

O čom je dokumentárny seriál Hitlerove tajné misie?
Operácia Himmler, sprisahanie, ktoré pripravilo pôdu pre vypuknutie druhej svetovej vojny. Hlavným cieľom prísne utajovanej misie bol útok na rozhlasový vysielač v Gliwiciach. Operácia Bernhard, ňou chceli nacisti sabotovať britské hospodárstvo masovou výrobou falošných britských bankoviek. Operácia Willi bol plán, na konci ktorého malo byť pronacistické anglické kráľovstvo s Eduardom VIII. opätovne na tróne. Operácia Eiche je považovaná za extrémne rizikovú, ale zároveň najúspešnejšiu z tajných misií, jej cieľom bolo oslobodiť diktátora Benita Mussoliniho z väzenia v hoteli Campo Imperatore na horskom masíve Gran Sasso. Operácia Rabat, v hlave Adolfa Hitlera sa zrodil diabolský plán obsadiť Vatikán, zmocniť sa zlata v trezoroch, získať prístup k tajným archívom a napokon uniesť, či dokonca zavraždiť pápeža Pia XII. Operácia Greif je symbolom infiltrácie hlboko za nepriateľskými líniami, jej cieľom bolo vyvolať chaos medzi spojeneckými oddielmi a spomaliť ich postup.

Dokumentárny seriál Hitlerove tajné misie nájdete na JOJ Play!