Detskí hrdinovia Hanička a Murko dostali prestížne ocenenie od YouTubu!

Keď Hanička a Murko zverejnili v októbri 2017 na YouTube svoje prvé pesničkové videoklipy, nemohli tušiť, aký úspech ich na tejto mimoriadne obľúbenej internetovej platforme čaká.

Videoplatformu YouTube v súčasnosti používa mesačne 2,7 miliardy ľudí na celom svete, z toho 120 miliónov ju sleduje každý deň. Vyberať si môžu z približne 100 miliónov youtubových kanálov, 65 miliónov z nich sa považuje za aktívnych tvorcov youtubového obsahu.  

Usilovní “rodičia” Haničky a Murka - Martin a Lucia Zimanyioví - im už 7 rokov skladajú nové a nové pesničky, nakrúcajú s nimi filmy a vzdelávacie videá. Vďaka tomu táto rozprávková dvojica pevne zakotvila medzi detskými projektami, ktoré deti na YouTube i mimo neho sprevádzajú ich detstvom. A keďže sa im na YouTube nazbieralo už viac ako 120-miliónov zhliadnutí ich videí, môžeme povedať, že ich tvorbu objavujú a oceňujú stále nové generácie detičiek.  

Zdroj: Hanička a Murko

YouTube sleduje úspešnosť jednotlivých kanálov nielen podľa počtu videní, ale predovšetkým podľa počtu odberateľov ich obsahu (subscriberov). Keď kanál dosiahne míľnik 100-tisíc odberateľov, YouTube mu pošle ako uznanie striebornú plaketu (Silver Play Button). Ocenenie zatiaľ získalo približne 450-tisíc kanálov na celom svete, čo je približne 0,7% zo všetkých aktívnych youtubových kanálov. Odteraz k tomu maličkému percentu úspešných youtuberov patria aj najobľúbenejšie slovenské bábky Hanička a Murko. 

“Zatiaľ je vraj na YouTube viac ako 800-miliónov videí, takže to, že si práve tie vaše opakovane vyhľadávajú tisíce fanúšikov, považujeme za naozaj veľké šťastie,” hovorí Lucia Zimanyiová, scenáristka, režisérka a textárka projektu Hanička a Murko.  

“Tento úspech si vážime o to viac, že Hanička a Murko sú medzi detskými hudobnými dvojicami výnimoční, pretože sa jedná o bábky. Tento formát je často doménou malých komorných priestorov, ale my sme sa po úspechu na YouTube vybrali aj na veľké pódiá,” dodáva Martin Zimanyi, hudobník a skladateľ pesničiek Haničky a Murka.  

V čase, kedy majú rodičia malých detí na výber obrovské množstvo rozprávok, vzdelávacích videí a pesničkových videoklipov je potešujúce, že neustále vyhľadávajú aj domácu tvorbu, a to aj bábkovú. Autori projektu Hanička a Murko veria, že bábky jednoznačne patria do života detí.  

Zdroj: Hanička a Murko

“Bábky dokážu deťom veľmi prirodzene sprostredkovať hodnoty a nové vedomosti hravou a zrozumiteľnou formou a samozrejme ich vedia aj zabaviť,” vysvetľuje Lucia.  

Hanička je, navyše, ako jediná populárna interpretka malé dievčatko a nie dospeláčka. A Murko? Ten je zástupca zvieracej ríše.  

“Naša Hanička je vo veku škôlkarky a preto je to, čo rieši, deťom v jej veku blízke. Kocúrik Murko je jej verný kamarát a sprevádza ju na každom kroku. Je to veľký nezbedník. Komunikuje mňaukaním a rôznymi zvukmi, ktorým rozumie len jeho parťáčka Hanička,” dodáva Lucia.  

Zdroj: Hanička a Murko

Želáme tejto milej dvojici, ktorá prepája svet pesničiek, divadla, zábavy a hravého učenia, veľa nových fanúšikov nielen vo svete YouTube, ale aj na ich koncertoch, kde sa so svojimi malými kamarátmi stretávajú pravidelne naživo. Vidieť ich môžete aj vo vysielaní Detskej televízie JOJKO a nájdete ich aj v ponuke JOJ PLAY. 

Bohatú tvorbu Haničky a Murka nájdete na YouTube.

Aktuálne infomácie - vrátane ukážok z vystúpení Haničky a Murka - si môžete pozrieť TU.