Tomáš Kulan

Odborník radí ako sa po prázdninách v práci postarať o chrbticu: Jednoduchými krokmi predíďte bolestiam!

PhDr. Tomáš Kulan je uznávaným fyzioterapeutom, ktorý pomáha vrcholovým športovcom, medzi ktorých sa radia hráči Spartaka Trnava, UFC bojovník Lajoš Klein či šampión Bellatoru Attila Végh. V najnovšom rozhovore sme sa venovali problémom, ktoré v sedavej práci vznikajú najmä v období po návrate z letných dovoleniek.

Skúsený odborník, ktorý spája medicínu a fyzioterapiu sa najnovšie pochválil spoluprácou s najúspešnejším slovenským kulturistom Michalom Križánkom, ktorý na najvýznamnejšiom kulturistickom pódiu Mr. Olympia v americkom Orlande obsadil v roku 2023 fantastické siedme miesto. Okrem profi-športovcov sa známy diagnostik venuje aj „bežným“ pacientom, ktorí trpia kĺbovými problémami, problémami chrbtice či funkčného pohybového aparátu.  

Kulan sa po prázdninovom období, v ktorom je väčšina z nás v dostatočnom pohybe povenoval rizikovým faktorom, ktoré nás môžu zastihnúť po návrate do sedavej práce. Práve to je totiž obdobie, kedy sa môže ozvať chrbtica a bolesti, ktoré môžu byť dôležitým predsignálom kdlhodobejším problémom. Najlepšie je im predchádzať jednoduchým a účelným spôsobom.  

„Faktory, ktoré vplývajú na zdravie chrbtice u ľudí, ktorí majú sedavú prácu je pohybová chudoba a pohybová asymetria. V tomto prípade je dôležité meniť polohy ideálne každých 30-40 minút. V takom prípade je dobré vstať od počítača a ísť sa prejsť, alebo len tak sa postaviť.“  

„Druhou možnosťou ako si v tomto prípade pomôcť a predísť tak problémom s chrbticou sú cvičenia na zmenu svalového napätia a polohy panvy v spodnej časti chrbtice. V sede alebo v stoji si pacient dokáže rotačnými pohybmi rozhýbať tú časť, ktorá je v napätí aj priamo na pracovisku.“  

„V tomto období je rovnako dôležité eliminovať takzvaný tepelný šok. Ten vzniká ak prídete z tepla do studeného priestoru, na základe toho dochádza k reflexnému stiahnutiu svalov a vtedy sa môže dostaviť bolesť. Odporúčame dbať na spodnú chrbticu, aby ostala v suchu. Stačí mať napríklad pri sebe suché tričko na prezlečenie, ktoré predíde možnému šoku svalov,“ prezradil odporúčania a jednoduché tipy Tomáš Kulan, ktorý denne rieši množstvo problémov klientov.