Mimozemské spisy

Dokumentárna stanica JOJ Svet odvysiela dokuseriál o najzaujímavejších UFO prípadoch

Odkedy sa ľudstvo pozrelo po prvý raz na oblohu, položilo si otázku: „Sme vo vesmíre sami?“ Seriál Mimozemské spisy: Znovuotvorené opätovne skúma 8 najznámejších a najpozoruhodnejších prípadov stretnutia s UFO za posledných 75 rokov a vnáša do nich viac svetla. Oddeliť skutočnosť od fikcie sa pokúsil tím pozostávajúci z psychologičky, investigatívneho novinára, teoretickej fyzičky či bývalého príslušníka ministerstva obrany. Štáb nakrúcal v USA či vo Švajčiarsku.

Seriál vznikol v koprodukcii JOJ, NUNEZ NFE a BIG MEDIA. Štáb kvôli nakrúcaniu vycestoval do Spojených štátov amerických. Práve tam mal k dispozícii informácie z vojenských archívov a tajných služieb. Po 70-tich rokoch totiž musia byť v USA informácie voľne dostupné, pokiaľ kongres nerozhodne inak. „V týchto prípadoch, ktorých ťažisko bolo v 50-tych rokoch minulého storočia, sú už materiály voľné a mohli sme na to pozrieť znova, s odstupom, bez emócií, s otázkou či sú ufóni alebo nie sú?! Ja to pokladám za internú zábavku mediálneho sveta, lebo je to téma, o ktorej sa dá donekonečna rozprávať,“ hovorí Peter Núñez, koproducent seriálu. 

Dokuseriál sa však okrem USA nakrúcal napríklad aj v Mexiku či vo Švajčiarsku. Jeden z kameramanov Robo Bošeľa oceňuje najmä to, že mu projekt dal ďalšie cenné skúsenosti, možnosť vyskúšať si nadnárodnú spoluprácu a cestovanie. Z nakrúcania mu utkveli v pamäti dva momenty: Určite veľmi zaujímavé, ba až bizarné, bolo počúvať klinickú hypnoterapeutku, špeciálne v USA, kde tieto veci berú smrteľne vážne, o tom, ako dostávala ľudí do hypnózy a oni jej potom opisovali vnútro vesmírnej lode. Druhá veľmi zaujímavá skúsenosť, bola počúvať bývalého asistenta riaditeľa CIA rozprávať o tom, čo môže povedať na kameru, a čo je ešte utajené. Taktiež nám rozprával, ako museli ľudí presvedčiť, že naozaj videli UFO, lebo v skutočnosti títo ľudia videli vládny tajný program a keďže bol tajný, nemohli si dovoliť, aby sa to dostalo na verejnosť.“ 

  • Charles J. Hall tvrdí, že počas svojho pôsobenia na základni v Nevade v roku 1965 nadviazal kontakt so skupinou mimozemšťanov. Nazval ich Vysokí bieli a podľa neho prišli z hviezdneho systému vzdialeného 100 svetelných rokov. 
  • Švajčiar Billy Meier, vodca kultu UFO, tvrdí, že bol v kontakte s bytosťami
    z hviezdokopy Plejády. Svoje tvrdenia dokladá údajnými fotografiami
    a videozáznamami mimozemských lodí. 
  • 62 žiakov školy Ariel v Zimbabwe 16. septembra 1994 opísalo strieborné lietajúce objekty, ktoré videli zostúpiť z oblohy a pristáť na poli neďaleko školy. Deti tvrdili, že tajomné bytosti s nimi dokonca telepaticky komunikovali. Išlo o prípad skupinovej halucinácie alebo sa táto udalosť naozaj stala tak, ako ju opisujú deti?

To je len zlomok prípadov, do ktorých sa tvorcovia seriálu snažili vniesť viac svetla. Od vládnych dezinformácií a nepravdivých príbehov o únosoch až po infiltráciu v rámci UFO komunity a ochranu technologických informácií pred nepriateľmi štátu. Tento seriál prinúti diváka zamyslieť sa, komu a čomu vlastne môže veriť. 

Sledujte nový dokuseriál Mimozemské spisy: Znovuotvorené od stredy 25. septembra 2024 o 20:30 na JOJ Svet.