ASAI

Asociácia AI zakladá Etickú komisiu pre zodpovedné používanie umelej inteligencie na Slovensku

Dňa 30. septembra 2024 sa uskutočnila 1. členská schôdza Asociácie AI - ASAI, ktorá priniesla veľmi podnetnú a kreatívnu debatu. Diskutovalo sa o viacerých kľúčových témach, ktoré budú formovať ďalšie smerovanie umelej inteligencie na slovenskom trhu.

Jedným z hlavných výsledkov schôdze bolo ustanovenie Etickej komisie, ktorá sa bude zaoberať prípravou etického kódexu pre používanie umelej inteligencie v slovenskom podnikateľskom prostredí. Cieľom etickej komisie bude tiež praktická implementácia noriem EU AI Act do každodenného života slovenských podnikateľov. Tento kódex a implementácia majú slúžiť ako návod pre firmy, ako zodpovedne a v súlade s európskou legislatívou používať AI.

Robo Gašparovič, predseda správnej rady Asociácie AI - ASAI, k tomu uviedol: „Naším cieľom je vytvoriť etický rámec, ktorý bude reflektovať aktuálne trendy a potreby podnikateľského prostredia na Slovensku. AI je nesmierne silný nástroj, a je dôležité, aby jeho používanie bolo v súlade s etickými princípmi a legislatívou, ktoré podporia dlhodobú dôveru a transparentnosť na trhu.“

Zdroj: ASAI

Okrem toho bola vytvorená aj sekcia vzdelávania, ktorá sa bude zameriavať na formálne a neformálne vzdelávanie v oblasti umelej inteligencie. Zároveň vznikla aj stratégia na šírenie povedomia o AI v spolupráci s médiami, ktoré sú členmi asociácie. Cieľom tejto sekcie je nielen poskytnúť kvalitné vzdelávacie programy, ale aj podporiť strategickú komunikáciu a informovanosť o umelej inteligencii v slovenskom mediálnom priestore.

Od svojho založenia staviame asociáciu na komunitných základoch, čo sa odráža aj v našich budúcich plánoch. Asociácia AI bude podporovať eventy, networking, priame obchodné prepojenia, a tiež zdieľanie know-how medzi členmi. Plánujeme aj tvorbu prehľadu AI nástrojov používaných v jednotlivých segmentoch trhu, ktoré budú slúžiť ako praktické odporúčania pre podniky. Zároveň sa zameriame na pragmatické odporúčania pre využitie AI v konkrétnych trhových odvetviach.

Asociácia AI bude aj naďalej podporovať spoluprácu, inovácie a zodpovedné využívanie umelej inteligencie v slovenských firmách. Naše ďalšie kroky budú smerovať k zlepšeniu vzájomného prepojenia medzi členmi, rozvoju obchodu a vytváraniu priestoru pre ďalšie diskusie a eventy. V najbližších dňoch budeme prijímať ďalších kľúčových partnerov do našich radov.

Členovia Asociácie: JOJ Group, Bauer media, Radio Group, News & Media Holding, SOZA, Slovakia Online, Tomarco, FinWin, Zircon Tree, Online Toro Digital, Invelity, Transformio, Innovations, TiBi Digital, PS:Digital, Lajmon network, IML Consulting, AjTyAI, Art of Possible, Salestuning