Film Naša Líza

7 zaujímavostí o filme Naša Líza

Naša Líza je hraný dokumentárny film o francúzsko-slovenskej partizánke, ktorá sa s celou rodinou zapojila do SNP a ako 18-ročnú ju zavraždili počas masakra na Krtičnej. Jej nevlastný otec Eduard Blaho odišiel v 20.-tych rokoch minulého storočia pracovať najprv do Belgicka a neskôr do Francúzska, kde spoznal jej mamu Francúzku Marie Antoinette, ktorá bola mamou vtedy jeden a pol ročnej Lisette. Eduard Blaho sa s Marie Antoinette oženil a Lisette adoptoval a vychovával ako vlastnú dcéru. Neskôr sa im narodili ešte dvaja synovia. Na Slovensko cestovali podľa toho, ako im to dovoľovala finančná situácia. Keď vypukla druhá svetová vojna, Eduarda Blaha trikrát odvliekli na nútené práce do Nemecka, odkiaľ sa vždy vrátil vo veľmi zúboženom stave. Preto sa rodina v roku 1943 rozhodla ilegálne prekročiť hranice a ujsť na Slovensko, do Ružomberka. Po vypuknutí SNP sa doňho Eduard, Marie Antoinette aj Lisette okamžite zapojili.

7 zaujímavostí o filme Naša Líza

1. Príbeh Elisabeth Blaho objavil tlačový atašé francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku Didier Rogasik. Spoločne s bádateľkou Soňou Benčovou sa pustili do pátrania po informáciách o mladej partizánke.

Zdroj: TV JOJ

2. Prvé, čo Didier Rogasik našiel bol hrob v Brezne, kde síce bolo meno napísané po slovensky - Alžbeta Blahová - avšak pod menom bol francúzsky text, ktorý v preklade znamená: „Moja drahá dcéra, odpočívaj v pokoji v tejto cudzej zemi, tvoja spomienka bude navždy v mojom srdci.“  

Zdroj: TV JOJ

 3. Nasledovali mesiace pátrania a hľadania informácií v archívoch, na internete a skúmania fotografií, ktoré poslala francúzska časť rodiny. Bez tejto náročnej práce oboch bádateľov by dokumentárny film nemohol priniesť množstvo faktov, ktoré v ňom sú zaznamenané a ktorými Didier Rogasik a Soňa Benčová diváka počas filmu prevedú.  

Zdroj: TV JOJ

​4. Lisette pôsobila v prieskumnej čate partizánskej brigády Jánošík. „Byť v prieskumnej čate to znamená niečo veľmi dôležité, pretože tá prieskumná čata je tá, ktorá ide dopredu, aby pozorovala, kde je nepriateľ, čo robí. Ona bola v tej čate, tak to klobúk dolu, lebo to bolo veľmi nebezpečné,“ povedal Didier Rogasik o úlohe Lisette v SNP.  

​5. V jeden zimný večer vtrhla do dediny Bacúch Hlinkova garda, v sprievode zamaskovaného pomocníka, ktorý im pomáhal hľadať partizánov alebo rodiny, ktoré partizánom pomáhali. Miestni si myslia, že to bola žena, ktorá nehovorila, aby ju nespoznali po hlase. V dome ukázala na Elisabeth, ktorú potom odvliekli do väzenia v Brezne. „Som presvedčená, že Lisette nič neprezradila ani o rodine, v ktorej sa schovávala a rovnako ani o partizánskom oddiele, v ktorom bola. Ak by to bola povedala, určite by si po nich prišli,“vysvetľuje bádateľka Soňa Benčová, ktorá sa zaoberá úlohou žien v SNP.  

Zdroj: TV JOJ

​6. Elisabeth Blaho popravili počas masakra pri Krtičnej v decembri roku 1944, kde prišlo o život 31 ľudí. Aj po toľkých rokoch, keď sa v Bacúchu opýtate miestnych ľudí na francúzsku partizánku, odpovedia: „Francúzska partizánka? Veď to bola naša Líza.“ Aj preto Veronika Homolová Tóthová zvolila tento názov pre svoj film.

Zdroj: TV JOJ

​7. Rodina z Francúzska sa až vďaka filmu dozvedela pravdivé informácie o tom, za akých okolností zomrela ich Elisabeth. Rodičia po nej roky pátrali, ale doma o nej veľmi nehovorili, lebo nechceli, aby ich dvaja synovia, mladší Elisabethini bratia, boli smutní, ako si vo filme spomína manželka jedného z nich.   

Zdroj: TV JOJ

​Dokumentárny film Naša Líza reprízuje dokumentárna stanica JOJ SVET v sobotu 5.10.