Jeden svet_2024 v piatok začína

Medzinárodný filmový festival v Bratislave: Týchto 10 filmov odporúčame vidieť!

Matka Saigon  

Réžia: Khoa Lê / CA / 98 min. / 2023 

Zdroj: Jeden svet

Rodinná kultúra v Saigone pretrváva nezmenená už po stáročia, a to aj napriek pretrhnutým pokrvným väzbám. Film Matka Saigon odhaľuje prostredníctvom mozaiky intímnych portrétov univerzálnu túžbu ľudí po láske, prijatí, vzťahoch a spolupatričnosti pohľadom LGBTI+ ľudí. Je to milostný list tomuto mestu a zároveň trpká óda naň – na Saigon, ktorý je starostlivou, a predsa znepokojujúcou matkou a v ktorom je život práve tak oslobodzujúci ako ubíjajúci. 

Diskusia po filme: Kvír ľudia vo Vietname sa tak ako aj u nás stretávajú s konzervativizmom spoločnosti, no i s narastajúcim úsilím o ich akceptáciu. Tradičné hodnoty, rodinné očakávania a spoločenská stigma často stavajú kvír ľudí do náročnej pozície a mnohých nútia, aby sa so svojou identitou vyrovnávali v súkromí alebo v rámci úzko prepojených komunít. Napriek ťažkostiam sa vo Vietname objavujú hlasy kvír ľudí, ako je to zachytené vo filme Matka Saigon, ktorý poukazuje aj na ich odolnosť a silu. 

Preskúmajte témy filmu Matka Saigon (2023) a nadviažte na ne spolu s nami z pohľadu dvoch ľudí z vietnamskej diaspóry v Česku a na Slovensku. Ich príbehy odrážajú zložitosť navigácie kultúrneho dedičstva, kvír identity, spojenectiev a príslušnosti v strednej Európe. S tradíciami a traumami zdedenými z rodinného prostredia a s realitou dospievania v Európe sa dotkneme napätia medzi túžbou ctiť si svoje vietnamské korene a potrebou žiť autenticky vo vybraných komunitách. Pridajte sa k nám v rozhovore, ktorý sa bude okrem iného zaoberať aj kultúrnou autenticitou, migráciou a kvír odolnosťou, ktorá prekračuje hranice. 

Hostia: Nancy Nguyenová, Quang Luong.  

Moderuje Julián Vrábel (Džuso), člen kvír študentského spolku LIGHT* pri Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. 

Trailer, čas premietania a ďalšie informácie nájdete TU.

Ja som rieka, rieka je mnou 

Réžia: Petr Lom / NL / 88 min. / 2024 

Zdroj: Jeden svet

Týmto filmom vyzývame konať, bojovať proti klimatickým zmenám tak, že zmeníme naše základné hodnoty. Inšpiráciu sme čerpali z novozélandskej rieky Whanganui, ktorej ako prvej na svete priznali status právnickej osoby. Rieka je hlavnou postavou nášho filmu. Jeho dej sa odohráva na ceste naprieč krajinou: maorijský strážca rieky nás spolu so skupinou zahraničných priateľov vrátane domorodého staršinu a jeho dcéry z Austrálie pozýva splaviť rieku. Rieka všetkých zjednocuje v cieli dosiahnuť zásadnú zmenu hodnôt na ochranu našej planéty pre budúce generácie. 

Projekcia filmu Ja som rieka, rieka je mnou je vhodná aj pre rodičov s bábätkami a malými deťmi. Rodič môže ísť do kina i s kočíkom. Pred premietaním nie sú púšťané žiadne reklamy ani spoty. Premietanie má zníženú hlasitosť a v kinosále počas projekcie zostáva mierne svetlo. V kinosále sa rešpektuje pohyb aj komentovanie filmu. Kapacita kinosály nie je úplne naplnená. Projekcia môže byť po zvážení vhodná pre osoby s poruchami autistického spektra a inak neurodivergentné osoby. Staršie deti je možné postrážiť personálom festivalu mimo kinosály. Pripravené budú jesenné tvorivé aktivity vo vedľajšej miestnosti. 

V prípade záujmu, prosím, napíšte: [email protected]. 

Po filme nasleduje: Ja som rieka, rieka je mnou – komentovaná prechádzka pri Dunaji. 

Trailer, čas premietania a ďalšie informácie nájdete TU.

Milisuthando 

Réžia: Milisuthando Bongela / ZA, CO / 128 min. / 2023  

Zdroj: Jeden svet

Minulosť, prítomnosť a budúcnosť Južnej Afriky v jednom. Prijmite pozvanie na poetickú cestu skúmania lásky, intimity, rasy a spolupatričnosti, založenú na spomienkach režisérky, ktorá vyrastala počas apartheidu, no až do jeho konca ani nevedela, že existuje. – „Film Milisuthando, môj portrét a portrét Južnej Afriky a nášho spoločného dospievania v dozvukoch apartheidu, vznikal osem rokov. Poháňaný mojím hlasom rozprávačky a podmanivým obsadením mojej rodiny, priateľov, nepriateľov a niekoľkých historických osobností splieta dohromady tri rôzne svety môjho detstva: dnes už neexistujúcu republiku Transkei, East London v novej Južnej Afrike 90. rokov a môj dospelý život v Johannesburgu. Rozjímanie nad zložitými otázkami týkajúcimi sa moci, strachu, intimity a lásky v súvislosti s rasou nelineárne skúma obdobie tridsiatich rokov. Blúdiaci ženský objektív umožňuje divákom preskúmať prostredia a útroby novej Južnej Afriky a jej vzťah k svojej minulosti.“ (Milisuthando Bongela) 

Ocenenia: 

Zvláštne uznanie pre najlepšieho režiséra – Medzinárodná dokumentárna asociácia (USA) 

Documentaire Extraordinaire – Zvláštne uznanie – Medzinárodný filmový festival Bergen (Nórsko) 

Trailer, čas premietania a ďalšie informácie nájdete TU.

V spätnom zrkadle 

Réžia: Maciek Hamela / PL, UA, FR / 84 min. / 2023   

Zdroj: Jeden svet

Film V spätnom zrkadle je autentickým, intímnym pozorovaním priebehu vojny. Sleduje viacero generácií ukrajinských civilistov, ako musia odrazu opustiť svoje domovy a spoľahnúť sa na dobrovoľnícku dodávku režiséra Macieka Hamelu, aby unikli pred nebezpečným konfliktom. Hamela riadi svoj dokumentárny film spoza volantu a za kamerou a ponúka nám miesto vo svojom aute, zatiaľ čo križuje cesty Ukrajiny cez mínové polia a mnohé kontrolné vojenské stanovištia v snahe uniknúť z Ukrajiny a bezpečne dopraviť vyhnaných utečencov do Poľska. S dodávkou cestuje desaťtisíce kilometrov a toto vozidlo slúži ako čakáreň, nemocnica, útočisko a zóna na dôverné rozhovory a spovede medzi krajanmi, ktorých osud náhodne zblížil. 

Po filme bude nasledovať diskusia s režisérom Maciekom Hamelom v anglickom jazyku. Moderuje Andrea Najvirtová - riaditeľka Človeka v ohrození.  

Ocenenia: 

Strieborný Hugo pre najlepší dokumentárny film – Medzinárodný filmový festival Chicago 2023 (USA) 

Cena za politický film v medzinárodnej súťaži európskych koprodukcií – Filmový festival Hamburg 2023 (Nemecko) 

Zlaté oko za najlepší medzinárodný dokumentárny film – Filmový festival Zürich 2023 (Švajčiarsko) 

Cena Amnesty International v sekcii Ľudské práva – Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Solún 2024 (Grécko) 

Trailer, čas premietania a ďalšie informácie nájdete TU.

Mlčanie stromov 

Réžia: Agnieszka Zwiefka / PL, DE, DK / 84 min. / 2024  

Zdroj: Jeden svet

Šestnásťročná kurdská dievčina Runa, sirota, ktorej matka zmrzla v lese na poľsko-bieloruských hraniciach, musí rýchlo dospieť a postarať sa o štyroch mladších bratov a otca. V utečeneckom tábore sa spoločne snažia vyrovnať s traumou a začať nový život v Poľsku. Runiným útočiskom pred každodennými starosťami sa stáva skicár plný kresieb, ktoré postupne ožívajú. Film prináša čiastočne animovaný príbeh o dospievaní v období globálnej utečeneckej krízy. 

Po premietaní nasleduje diskusia v slovenskom jazyku s novinárkou Annou Jackovou a fotografkou Michaelou Nagyidaiovou. Diskusia bude tiež tlmočená do slovenského posunkového jazyka. 

Šestnásťročná kurdská dievčina Runa, sirota, ktorej matka zmrzla v lese na poľsko-bieloruských hraniciach, musí rýchlo dospieť a postarať sa o štyroch mladších bratov a otca. V utečeneckom tábore sa spoločne snažia vyrovnať s traumou a začať nový život v Poľsku. Runiným útočiskom pred každodennými starosťami sa stáva skicár plný kresieb, ktoré postupne ožívajú. Film prináša čiastočne animovaný príbeh o dospievaní v období globálnej utečeneckej krízy. 

Trailer, čas premietania a ďalšie informácie nájdete TU.

Nice Ladies 

Réžia: Marija Ponomariova (Mariia Ponomariova) / NL, UA / 92 min. / 2024  

Zdroj: Jeden svet

Nedávna eskalácia ruskej vojny na Ukrajine ohrozuje zdanlivo nezničiteľné puto energického tímu roztlieskavačiek, ktoré majú päťdesiat a viac rokov a nazývajú sa Nice Ladies. Čelia rozhodnutiam medzi vlasťou a rodinou, medzi zotrvaním a odchodom, ktoré prakticky nemožno urobiť. Sveta, dôležitá členka tímu, uniká so svojou rodinou do Holandska, kým kapitánka Vaľa a trénerka Naďa zostávajú v opakovane bombardovanom meste Charkiv. Aj keď sú ženy ďaleko od seba, snažia sa zostať v kontakte a nestratiť zdravý rozum z teroru, zármutku a záplavy Svetiných výčitiek z odchodu. Dokáže sa ich tím dať znovu dokopy, zachrániť sesterstvo a nájsť si spoločnú cestu aj napriek vznikajúcim vojnovým jazvám? 

Trailer, čas premietania a ďalšie informácie nájdete TU

Kamay 

Réžia: Ilyas Yourish / AF, DE, BE, FR / 106 min. / 2024  

Zdroj: Jeden svet

Po záhadnej smrti Zahry na Kábulskej univerzite sa jej hazárska rodina v odľahlých horách stredného Afganistanu vydáva na cestu za pravdou a spravodlivosťou. Film vyrozprávaný z pohľadu Zahrinej mladšej sestry Frešty sa stáva dojímavou úvahou o láske, strate a vytrvalosti v období rastúcich nepokojov spojených s nástupom Talibanu. 

Režisér bude prítomný na diskusii v anglickom jazyku po premietaní. Diskusia bude tiež tlmočená do slovenského posunkového jazyka. 

Trailer, čas premietania a ďalšie informácie nájdete TU.

Chuť manga 

Réžia: Chloe Abrahams / UK, US / 75 min. / 2023  

Zdroj: Jeden svet

Režisérka Chloe Abrahams v hypnoticky kinematografickom ľúbostnom liste pláva časom a generáciami a otvára citlivé otázky, ktoré jej mama a stará mama dlho zametali pod koberec. Nežne tak rozmotáva bolestivé uzly v minulosti jej rodiny, o ktorej sa doteraz nehovorilo. 

Diana Fabiánová uvedie film v slovenskom jazyku. 

Trailer, čas premietania a ďalšie informácie nájdete TU.

Diaľky 

Réžia: Matej Bobrik / PL / 84 min. / 2023 

Zdroj: Jeden svet

V Poľsku sa už niekoľko rokov rozmáha fenomén ekonomickej emigrácie z krajín južnej Ázie, najmä z Indie, Nepálu a Bangladéša. Matej Bobrik vo svojom filme rozpovie príbeh niekoľkých gastarbeiterov, ktorí v nádeji na lepší zajtrajšok začínajú nový život vo svojej zasľúbenej krajine. 

Diskusia po filme o tom, ako sa mladým ľuďom žije a tvorí na pomedzí dvoch alebo viacerých kultúr, v krajinách, v ktorých sa nenarodili, a predsa sú ich súčasťou a ony sú súčasťou ich identity. 

Hostia: 

Kvet Nguyen, fotografka, 

Martin Bobrik, režisér filmu Diaľky. 

Trailer, čas premietania a ďalšie informácie nájdete TU.

Projekt Klezmer 

Réžia: Leandro Koch, Paloma Schachmann / AR, AT / 110 min. / 2023 

Zdroj: Jeden svet

Svadobný kameraman židovského pôvodu odmieta náboženstvo svojej rodiny, avšak zamiluje sa do klezmerovej klarinetistky. Aby jej mohol ostať nablízku, rozhodne sa vytvoriť o tomto hudobnom žánri dokumentárny film. A tak sa vydáva na cestu naprieč východnou Európou, kde hľadá stratené klezmerové nôty chránené Rómami, ktorí pred vojnou žili spolu so Židmi. 

Natalia Christofoletti Barrenha prednesie úvod k filmu v anglickom jazyku. 

Trailer, čas premietania a ďalšie informácie nájdete TU.

Program Jedného sveta 2024 je už kompletne zverejnený na webovej stránke Cinepassu. Tešiť sa môžete aj na zaujímavý sprievodný program. 

Permanentky na celé trvanie festivalu si môžete kúpiť cez CINEPASS. Zakúpiť si môžete aj Cinepass online na desať zahraničných filmov, ktoré budú po skončení festivalu dostupné online 28.10. do 3.11.2024.  

Festival finančne podporil Audiovizuálny fond a záštitu nad podujatím prebral primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo. Hlavným organizátorom je nezisková organizácia Človek v ohrození.